Diyarbakır Uçak Bileti

Diyarbakır Uçak Bileti
  • Ülke: Türkiye
  • Dil: Türkçe
  • Kordinatlar: 37°54′39″K, 40°14′12″D
  • Bölge: Güneydoğu Anadolu Bölgesi
  • Alan: 15.272 km2
  • Nüfusu: 11.635.048
  • Rakım: 660 m
  • Plaka Kodu: 21
  • Telefon Kodu: +90 412
  • Posta Kodu: 21000
  • İklimi: Karasal İklim

Diyarbakır Hakkında Genel Bilgi

Diyarbakır Adı Nereden Gelmektedir? Bakır diyarı anlamına gelen Diyarbakır, bugünkü adını 19. yüzyıl itibariyle aldığı düşünülmektedir. Daha önceki dönemlerde Roma ve Asur kaynaklarına göre şehir; Amid, Amide ve Emit olarak isimlendirilmekteydi. Evliya Çelebi ise bu şehri Diyarı Bikr (kız şehri) olarak tanımladığı da öne sürülmektedir.

Diyarbakır’ın Coğrafi Yapısı: Diyarbakır, etrafı dağlarla çevrili bir havza özelliğine sahip bir şehirdir.

Diyarbakır’ın Dağları: Diyarbakır ilinden Güneydoğu Toroslar geçmektedir. Bölgede yer alan başlıca dağlar ise; Karacadağ, Hasartepe, Maden Dağı, Kuştaşı Tepe, Ömer Tepe, Yuva Tepe ve Tumtaş Tepe’dir.

İstanbul’un Akarsular: Dicle Nehri, Karasu, Maden Suyu, Yenice, Göz Suyu, Sinan Çayı, Birklin Suyu ve Meda Suyu bölgenin önemli akarsuları arasında yer almaktadır.

Diyarbakır İlinin İklimi: Diyarbakır ilinde karasal iklim hüküm sürmektedir. Kışlar soğuk ve kar yağışlı yazları ise sıcak geçmektedir. Bölgede ölçülen en düşük sıcaklık değeri -24 iken en yüksek sıcaklık değeri ise 46 derecedir.

Diyarbakır’ın Komşuları: Batman, Adıyaman, Bingöl, Malatya, Mardin, Şanlıurfa, Elazığ ve Muş, Diyarbakır ilinin komşuları arasında yer almaktadır.

Diyarbakır İlinin İlçeleri: Toplamda 17 ilçesi bulunan Diyarbakır; Bismil, Bağlar, Çermik, Çüngüş, Çınar, Dicle, Eğil, Hani, Ergani, Hazro, Kayapınar, Kulp, Kocaköy, Lice, Sur, Silvan ve Yenişehir ilçelerine sahiptir.

Diyarbakır Şehri'nin Ekonomik Yapısı: Bölgede yıllık yaklaşık 700 bin hektar ekili alan bulunmaktadır. Bundan dolayı, bölgenin başlıca geçim kaynağının tarım olduğunu söylemek mümkündür.

diyarbakır nasıl gidilir

Diyarbakır’a Nasıl Gidilir?/Diyarbakır’a Ulaşım

Diyarbakır iline kara yolu, hava yolu ve demir yolu ile ulaşım sağlamak mümkün olmaktadır.

Hava Yolu Ulaşımı:  Diyarbakır Havaalanı'ndan İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarına uçak seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Adana Şakirpaşa ve Çanakkale havaalanlarına uçak seferleri düzenlenmektedir. Bölgede THY, Pegasus, Andolujet ve SunExpres hava yolları hizmet sunmaktadır.

Kara Yolu Ulaşımı: Şanlıurfa, Bingöl, Batman, Elazığ ve Mardin üzerinden Diyarbakır şehrine direkt ulaşım olanağı bulunmaktadır. Ayrıca, şehirdeki otogar vasıtasıyla ülkemizin tüm şehirlerine otobüs seferleri düzenlenmektedir.

Demir Yolu Ulaşımı: Kurtalan, Batman ve Ankara güzergahı üzerinden Diyarbakır Garı’na her gün tren seferleri düzenlenmektedir.

Şehir İçi Ulaşım: Şehir içi otobüsleri, minibüsler ve taksiler vasıtasıyla ulaşım sağlanmaktadır. Şehir merkezinde genellikle tek vasıtayla her bölgeye ulaşmak mümkün olmaktadır.

diyarbakır nerede kalınır

Diyarbakır’da Nerede Kalınır?/Diyarbakır Otelleri

5 Yıldızlı Oteller: 

Mitannia Regency Hotel

The Greenpark Hotel

4 Yıldızlı Oteller

Hilton Garden Inn Hotel

SV Business Hotel

Liv Suit Hotel, Dies Hotel

Liluz Hotel

Dedeman Diyarbakır

3 Yıldızlı Oteller: 

New Tigris Hotel

Miroğlu Hotel

diyarbakır gezilecek yerler

Diyarbakır’da Ne Yenir?/Diyarbakır Mutfağı

Diyarbakır 5.000 yıllık tarihi birikimiyle ön plana çıkan bir şehir özelliğine sahiptir. Bundan dolayı oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Diyarbakır, zengin mutfağını yöresel yemeklerine de yansıtmış olan bir şehirdir. Bölgede tarım sektörü etkili olduğu için yöresel lezzetler de genellikle tarım ürünlerine yönelmiştir. Bunun yanı sıra et ve et ürünlerine dayalı bir mutfak kültürü bulunan Diyarbakır, Anadolu ve Mezopotamya bölgelerinin kesiştiği bir noktada yer almaktadır. Bundan dolayı bölgede çok sayıda yöresel lezzetten söz etmek mümkündür. Bu lezzetler arasında; Dolma, Meftube, İçli Köfte, Kib Mumbar, Ciğer Kebap, Bismil Tava, Lebeni ve Kibe Kudur yer almaktadır. Tatlı olarak ise; Burma Kadayıf ile ağzınızı tatlandırabilirsiniz.

diyarbakır ne yenir

Diyarbakır’ın En İyi 10 Restoranı

Mustafa Kahvaltı & Yemek Dünyası

Aydın Büfe

Onur Ocakbaşı

Sülüklü Han

Selim Usta'nın Sofra Salonu

Umut Ciğercisi

Şanlıurfa Kebap Evi

Tabier Lahmacun

Kadayıfçı Sıtkı Usta

Aslan Restoran

diyarbakır kültür sanat

Diyarbakır’da Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekanlar

Diyarbakır Surları: Diyarbakır denilince akla gelen ilk yerlerden birisi Diyarbakır Surlarıdır. Zira bu surlar Çin Seddi’nden sonra en büyük yapı olarak tanımlanmaktadır. Yaklaşık olarak 5 bin yıllık tarihi bulunan bu yapı, iç kale ve dış kale olmak üzere iki farklı bölümden oluşmaktadır.

Meryem Ana Kilisesi: Şemiler döneminden günümüze kadar kullanılan bu tarihi yapı, 3. yüzyıl itibariyle inşa edilmiştir. Ali Paşa Mahallesinde bulunan Meryem Ana Kilisesi, geçmişi çok eskiye dayalı olan bir tarihi yapı hüviyetindedir. Günümüz itibariyle Ortodoks Süryaniler tarafından ibadethane olarak kullanılan bu yapı, Diyarbakır şehrine gidenlerin ziyaret etmesi önerilen yapılar arasında yer almaktadır.

Nebi Camii: 4 köşeli minaresiyle ön plana çıkan Nebi Camii, 1400’lü yıllarda yapılmış bir eserdir. I. Dünya savaşında tahrip olan cami, günümüzde de ibadete açık bir camidir.

Ziya Gökalp Evi: Ünlü yazar Ziya Gökalp’in büyüdüğü bu konak, yapıldığı dönemin mimarisini yansıtan bir özelliğe sahiptir.

Malabadi Köprüsü: Batman Çayı üzerinden yer alan bu köprü, Artukoğulları tarafından inşa edilmiş bir eserdir. İlginç mimarisi ve malzemesiyle ilgi odağı olan Malabadi Köprüsü, yapım özelliği bakımından da etkileyicidir.

diyarbakır eğlenilecek yerler

Diyarbakır’da Eğlenilecek Yerler ve Gece Hayatı

Bölgede yer alan önemli eğlence mekanları aşağıda sıralanmaktadır:


Habitat Garden

Cheffy Baro Lokali

Biraver Pub

Nefes Bar Diyarbakır

Sinan Restoran

Roll Bar

Hayal Kahvesi Diyarbakır

Mümessiler Lokali

Maça Kızı Cafe Bar