- Ülke: Türkiye
- Dil: Türkçe
- Kordinatlar: 37°02′26″K 37°18′25″D
- Bölge: Güneydoğu Anadolu Bölgesi
- Alan: 6.887 km2
- Nüfusu:1.889.466
- Rakım: 850 Metre
- Plaka Kodu:27
- Telefon Kodu: +90 342
- Posta Kodu: 27000
- İklimi: Karasal İklim – Akdeniz İklimi
Gaziantep Hakkında Genel Bilgi
İlk ismi Ayntab olan Gaziantep, yöresel halk dilinde dönüştürülerek şimdiki adını edinmiştir. Milli Mücadele Dönemindeki üstün başarılarından dolayı şehre Gazi unvanı verilerek Gaziantep adını almıştır.
Gaziantep’in Coğrafi Yapısı: Taban arazi yapısı olarak dağlık bir görünüme sahip olan bölgede, çok sayıda dağ bulunmaktadır.
Gaziantep’in Dağları: Dormik Dağı, Nur Dağı, İkikız Dağı, Gülecik Dağı ve Sarıkaya Dağı bölgenin önemli yükseltileridir.
Gaziantep’in Akarsular: Fırat Nehri, Karasu Çayı, Ardıl Çayı, Merzimen Çayı, Sacır Suyu ve Nizip Çayı şehrin önemli akarsularıdır.
Gaziantep İlinin İklimi: Bölgede Akdeniz ve Karasal İklimin etkileri görülmektedir. Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu bölgesinin arasında yer almasından kaynaklı olarak farklı iklim tiplerinin görülmesi tarımsal çeşitliliği de arttırmaktadır.
Gaziantep’in Komşuları: Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Kilis ve Osmaniye, Gaziantep iline komşu olan şehirlerdir.
Gaziantep İlinin İlçeleri: İslahiye, Araban, Nizip, Karkamış, Nurdağı, Şahinbey, Oğuzeli, Yavuzeli ve Şehitkamil olmak üzere toplamda 9 adet ilçesi bulunmaktadır.
Gaziantep Şehrinin Ekonomik Yapısı: Ekonomik olarak oldukça gelişmiş olan Antep, gelirinin yüzde 40’nı tarımdan yüzde 25’ini de sanayi sektöründen elde etmektedir. Hayvancılık bölgede etkili bir geçim kaynağı olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Gaziantep’te Nasıl Gidilir?
Bölgeye kara yolu ve hava yolu ile ulaşım olanağı bulunmaktadır.
Hava Yolu Ulaşımı: Gaziantep Havalimanı iç ve dış hatlarda hizmet sunabilme kabiliyetine sahip bir havalimanı olarak ön plana çıkmaktadır. Bu doğrultuda; İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarına direkt uçuşların yapıldığı bilinmektedir. Ayrıca, İzmir Adnan Menderes Havalimanı da direkt uçuş seferleri yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, Frankfurt Havalimanına da uçuş seferleri düzenlenmektedir.
Kara Yolu Ulaşımı: Osmaniye, Kilis, Adana, Şanlıurfa, Adana ve Kahramanmaraş şehirlerine kara yolu ile doğrudan ulaşım olanağı bulunmaktadır. Ayrıca, Gaziantep Otogarı aracılığıyla ülkemizin her yerine ulaşım olanağı da bulunmaktadır.
Şehir İçi Ulaşım: Tramvay, otobüs, minibüs ve taksilerle şehir içi ulaşım imkanı bulunmaktadır. Kart 27 uygulaması sayesinde indirimli bir şekilde şehir içinde seyahat etmek mümkündür.
Gaziantep’te Nerede Kalınır?
5 Yıldızlı Oteller:
- Dedeman Gaziantep
- Tuğcan Hotel
- Grand Hotel Gaziantep
- Teymur Continental Hotel
4 Yıldızlı Oteller:
- Holiday Inn Gaziantep
- Dedeman Park Gaziantep City Center
- Novotel Gaziantep
- Best Western Ravanda Hotel
- Gaziantep Plaza Hotel
- Met Golda Hotel
- Palmiye Hotel Gaziantep
- Gap Hotel
3 Yıldızlı Oteller:
- İbis Gaziantep
- Nil Hotel
- Küçük Veliç Hotel
- Hotel Kaleli
- Pamuk City Hotel
- Burak Hotel
- Hotel Germanicia
Gaziantep’te Ne Yenir?
Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığından dolayı bölgede 250’den fazla yemek çeşidi bulunmaktadır. Baklavası ile ünlü olan şehirde, daha çok sayıda farklı yemeklerle de karşılaşmak mümkündür.
Tavuklu Kapama, Simit Kebabı, Alipaşa Pilavı, Lebeniye Çorbası, Sermüsek, Kabaklama, Çökelek Semseği, Katmer, Fıstıklı Kebap ve Şıveydiz öne çıkan lezzetler arasında yer almaktadır.
Gaziantep’in En İyi 10 Restoranı
- Metanet Lokantası
- Çulcuoğlu Et Lokantası
- Küşleme Et Lokantası
- Küşlemeci Mehmet Usta
- Çavuşoğlu Kebap & Baklava
- Güllüoğlu
- Kebapçı Halil Usta
- İmam Çağdaş
- Katmerci Zekeriya Usta
- Koçak Baklava
Gaziantep’te Gezilecek Yerler
Gitmeden önce Gaziantep'i keşfetmek isteyenler adına Gaziantep gezilecek yerler araştırmasını yaparak aşağıda önemli bölgeleri detaylarıyla beraber sunuyoruz.
Gaziantep Kalesi: Kimin tarafından yapıldığı tam olarak bilinmeyen bu tarihi yapı, günümüze kadar sapasağlam bir şekilde ulaşmış bir tarihi eserdir. Kale, özellikle tarihle yakından ilgili olan ziyaretçilere oldukça güzel bir deneyim olanağı sunmaktadır.
Zeugma Antik Kenti: Roma hakimiyetine girmeden önce yapılmış olan bu antik kent, tarihteki pek çok yazarın övgüsünü almış bir eser olarak ön plana çıkmıştır. Zeugma ismi esasında köprü ve geçit anlamına gelmektedir. İçerisinde paha biçilemez değerde pek çok eser bulunan Zeugma Antik Kenti, ününü dünyaya yaymayı başarmış bir yapıdır.
Gaziantep Savaş Müzesi: Milli mücadele dönemindeki destansı mücadeleyi anlatması bakımından bu müze görülmesi gerekli olan ziyaret alanları içerisinde yer almaktadır. Girişlerin ücretsiz olduğu müzeye oldukça yoğun bir ilgi gösterildiği için; ziyaret öncesinde müzeden bilgi almanız önemli olmaktadır. Bu noktada müzenin telefon numarasının 0342 231 72 54 olduğunu belirtmek isteriz.
Düllük: Gaziantep merkezine 10 km mesafede bulunan bu bölge, insanlık tarihinin tüm dönemlerine ev sahipliği yapmış bir bölgedir. İlk çağlardan günümüze uzanan köklü bir tarihi geçmişe sahip olan bölgede ilk insanların yapmış olduğu araç gereçlere dahi rastlamak mümkün olmaktadır.
Elif Anıt Mezarı: 2 – 3. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen bu anıt mezarı; kesme taştan yontularak yapılmıştır. Araban İlçesi'nin Elif köyünde yer almaktadır.
Gaziantep’te Kültür ve Sanat Etkinlikleri
Tarihi dokusunu günümüz itibariyle koruyan şehirde etkili bir sanatsal ve kültürel birikimin bulunduğu bilinmektedir.
Bu kapsamda bölgede yapılan bazı etkinlikler aşağıda sıralanmaktadır;
- Atatürk'ün Gaziantep'e Gelişi (Ocak)
- Antep'e Gazilik Ünvanının Verilişi (Şubat)
- Hıdırellez Şenlikleri (Mayıs)
- Esnaf Sahresi (Ağustos)
- Fıstık Festivali (Eylül)
- Aba Güreşleri (Ekim)