Ülke: Türkiye
Dil: Türkçe
Koordinatlar: 38° 25' 25.4388'' Kuzey ve 27° 8' 34.1736'' Doğu
Bölge: Ege Bölgesi
Alan: 12.007 km2
Nüfusu:4.279.677
Rakım: 11 m
Plaka Kodu:35
Telefon Kodu: (+90) 232
Posta Kodu: 35xxx
İklimi: Akdeniz İklimi
İzmir Hakkında Genel Bilgi
İzmir şehrinin isminin nereden geldiği ile ilgili farklı rivayetler bulunmaktadır. Kenti tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmese de ilk defa Lelegler tarafından buraya Mirina adı verildiği bilinmektedir. Daha sonraki dönemde ise İyonlular buraya Smirna adını vermiştir. Şehir, Türklerin eline geçince ise İzmir adı verilmiştir.
İzmir’in Coğrafi Yapısı: Ege Bölgesinin dağlık yapısı İzmir’de de hakimdir. Şehrin yaklaşık %60’lık bir bölümü dağlardan oluşmaktadır. Platolar İzmir’de %18’lik bir bölüm tutarken ovalar ise %22’lik bir bölümü kaplamaktadır.
İzmir’in Dağları: İzmir içerisinde çok sayıda dağ olmasına rağmen bunların önemli bir kısmının yüksekliği düşük seviyelerdedir. Kentin en önemli dağları Yund Dağı ve Maya Tepesi'dir. Bozdağ Tepesi ve Madra Dağları kentin diğer önemli dağlarıdır.
İzmir’in Akarsular: Akarsular bakımından oldukça zengin olan İzmir içerisinden ülkenin en büyük akarsularından bazıları geçmektedir. Yaklaşık 124 km uzunluğunda olan Küçük Menderes bunlardan bir tanesidir. Bir başkası ise Gediz Irmağı’dır ki bu da Murad Dağından doğduktan sonra Foça’da denize dökülmektedir. Bunların dışında da küçük ölçekli çok sayıda dere il sınırları içerisinde yer almaktadır.
İzmir İlinin İklimi: Akdeniz ikliminin etkili olduğu İzmir’de yazlar sıcak ve kurak geçerken kışlar ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Kentte yaklaşık 100 gün hava sıcaklığı 30 derecenin üzerinde seyreder. Kışları ise sıcaklık eksi dereceler düşmez ya da çok nadiren düşer. Şimdiye kadar kentte ölçülen sıcaklıklar +42 derece ile -5 derece arasında olmuştur.
İzmir’in Komşuları: İzmir’in bir tarafı Ege Denizine komşu iken diğer tarafı ise Aydın, Manisa ve Balıkesir’dir.
İzmir İlinin İlçeleri: İzmir’e bağlı olan ilçeler; Narlıbahçe, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Menemen, Torbalı, Urla, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Dikili, Gaziemir, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Kınık, Kiraz, Menderes, Bayındır, Bergama, Foça, Karaburun, Çiğli, Kemalpaşa ve Balçova’dır.
İzmir Şehrinin Ekonomik Yapısı: Türkiye’nin en büyük kentleri sıralamasında üçüncü sırada yer alan İzmir’de yaşayanların en önemli ekonomik faaliyeti sanayidir. Fakat kentin ekonomisi tek bir alana dayanmayıp birden fazla alana dayanmaktadır. Sanayinin dışında tarım, ticaret ve turizm de kent ekonomisi için önemli bir yer tutmaktadır.
İzmir’e Nasıl Gidilir?
Denize kıyısı olan İzmir’e farklı yollar kullanılarak ulaşılabilmektedir. Hava, kara, deniz ve tren yolu ile buraya ulaşmak mümkündür.
Hava Yolu Ulaşımı: İzmir içerisinde yer alan Adnan Menderes Havalimanı ülkemizin en büyük havalimanlarından birisi olarak dikkat çekmektedir. Burada Sun Express, Türk Hava Yolları, Anadolujet ve Pegasus gibi yerli hava yolu şirketleri hizmet verdiği gibi yabancı hava yolu şirketleri de hizmet vermektedir. Buradan ülke içindeki hemen her noktaya direkt ya da aktarmalı seferler yapılırken aynı zamanda da yurt dışında yer alan bazı noktalara da seferler yapılmaktadır.
Kara Yolu Ulaşımı: İzmir’in ülkemizin en büyük üçüncü kenti olmasından dolayı insanlar buraya kara yolu ile de rahat bir şekilde ulaşabilmektedir. Bunun için gerekli olan yollar sürekli olarak geliştirilmektedir. Gerek İzmir’e komşu olan iller gerekse de Ankara ve İstanbul gibi şehirlerden buraya direkt otobüs seferleri yapılmaktadır. Ayrıca İzmir içerisinde yer alan otogardan ülkenin hemen her kentine gidebilmek mümkündür.
Deniz Yolu Ulaşımı: İzmir içerisinde yer alan limanların bir kısmı ticari amaçla kullanılırken bir kısmı ise ulaşım amacıyla kullanılmaktadır. Buralar kullanılarak deniz ulaşımı ile kente ulaşım sağlanabilmektedir.
Demir Yolu Ulaşımı: İzmir’de yer alan tren garından İstanbul, Ankara, Denizli ve Aydın gibi kentlere tren seferleri yapılmaktadır.
İzmir’de Nerede Kalınır?
5 Yıldızlı Oteller:
Ramada Plaza İzmir
Mövenpick Hotel İzmir
Swissotel Büyük Efes İzmir
4 Yıldızlı Oteller:
Oğlakçıoğlu Park Butik Otel
Kaya Prestige
Marla Otel
Anemon Fuar Hotel
Blanca Hotel
3 Yıldızlı Oteller:
İbis İzmir Alsancak
WalkIn Hotel
Susuzlu Atlantis Hotel
İzmir’de Ne Yenir?
İzmir mutfağı oldukça zengin iken insanların yaşam tarzlarına göre farklı yemek tercihleri bulunmaktadır. Bir kesim evlerde yemek yaparken bir kesim ise sürekli olarak dışarıda yemeyi tercih etmektedir. Bundan dolayı mutfak zenginliği hem evlerde hem de restoranlarda görülmektedir.
Kentte yapılan yemeklerden bazıları İzmir Pilavı, İzmir Köfte, Havuçlu İzmir Köfte, Tire Köfte ve Kuzu Etli Ebegümeci'dir.
İzmir’in En İyi 10 Restoranı
Gözlemecim
Pizza Locale
Kordon Yengeç Restoran
Dönerci Vedat Usta
RistorantePizzeria Venedik
Deniz Restoran
Tavacı Recep Usta
Kemer 6
Bizim Lokanta
Köfteci Yusuf
İzmir’de Gezilecek Yerler
Tarih boyunca İzmir’e farklı medeniyetler hakim olmuş ve buna bağlı olarak da kent içerisinde çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Bunların dışında kentin doğal güzelliği de insanların ilgisini çeken bir başka unsurdur.
İzmir Saat Kulesi: Osmanlı padişahlarından birisi olan II. Abdülhamit’in tahta çıkmasının 25. yılı için yapılan saat kulesi çağdaşlığı ve modernliğin en önemli sembollerinden bir tanesi olarak kabul edilmiştir. 1901 yılında yapılan kulenin etrafında çeşmeler bulunmakta ve insanlar buradan faydalanabilmektedir.
Agora Harabeleri Açık Hava Müzesi: İzmir kent merkezine oldukça yakın konumda bulunan Agora Roma döneminde inşa edilmiştir. Bu tarihten itibaren farklı devletler tarafından kullanılan agoranın sadece bir bölümü günümüze kadar ulaşabilmiştir. Burada arkeologlar tarafından kazılar yapılmakta ve İzmir içerisinde yer alan müzede sergilenmektedir. Bu da kente önemli bir zenginlik katmaktadır. Bu eserleri görmek için insanlar farklı noktalardan gelmektedir.
İzmir’de Kültür ve Sanat Etkinlikleri
Ege Bölgesinin en güzel kentlerinden bir tanesi olan İzmir’in konumu da ayrıca çok özeldir. Buraya tarih boyunca farklı kültürlere sahip insanlar gelmiş ve sonucunda da kültür sanat anlamında burada çok önemli gelişmeler olmuştur. Kentte yıl içindeki bazı dönemlerde kültür sanat ve İzmir’e ait ürünlerin tanıtılması amacıyla festival ve etkinlikler yapılmaktadır.
Bunlardan bazıları şunlardır:
Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali
Orhanlı Şevketi Bostan Şenliği
İzmir Uluslararası Kukla Günleri
Alaçatı Ot Festivali
Uluslararası Karşıyaka Çocuk Şenliği
Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali
Çandarlı Kültür ve Sanat Festivali
9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu Etkinlikleri
Seferihisar Mandalina Şenliği
Deve Güreşi Festivali
İzmir’de Eğlence Yerleri
Ülkemizin en önemli kentlerinden birisi olan İzmir’de 4 milyondan fazla insan yaşamaktadır ve bu insanlar geceleri eğlenmek için farklı mekanları tercih etmektedir. İnsanların bu talebine karşı ise şehir içerisinde çok sayıda kafe, bar, disko ve gece kulübü gibi mekanlar bulunmaktadır.
Bunlardan bazıları şunlardır:
Club En Velo
Secret Club
Bios Bar
Sayanora
Sardunya’s
Pırlanta Night Club
Meyhane Alsancak