Onur Air
Gezgin olmaya ve özgürlüğe her zaman düşkün olan insanoğlu, uçmak hayalini her zaman kurmuştur. Önündeki coğrafi engelleri aşmak isteyen insanlar bu engeller aşmak uğruna çok sayıda farklı keşif ve icada da imzasını atmıştır. Bu noktada özellikle cesaret kelimesi havacılık tarihinin başlamasını ifade eden en temel kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü cesaretli olan insanlar havacılık tarihinin başlangıcında yer almıştır. Dünyada havacılık tarihi söz konusu olduğunda ilk başarılı uçuş denemelerinin 1783 yılında balon uçuşuyla gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Jacques ile Joseph Montgolfier kardeşlerin ilk sıcak hava balonunu uçurmuş olmaları, dünya havacılık tarihi açısından önemli bir dönüm noktasıdır.
1843 yılına gelindiğinde William Samuel Henson ilke kez pervaneli uçak patenti alarak, havacılık tarihinde çığır açmıştır. Uçma yeteneğine sahip olan bir uçak projesinin patentinin alınmasından sonra artık hava araçlarının sayısında da bir artış gözlemleye başlamıştır. 1856 yılına geldiğimizde Albatros kuşundan esinlenerek yapılan ilk planörü Jean Marie Le Bris havacılık tarihine kazandırmıştır. 1874 yılında ise ilk başarılı uçuşu gerçekleştiren Felix du Temple, kanat açıklığı 13 metre olan bir uçağı uçurmayı başarmıştır.
1900 yılına geldiğimizde dünyada ilk zeplin uçuşunu Ferdinand von Zeppelin tasarlayarak, önemli bir icada imzasını atmıştır. 17 Kasım 1903 tarihinde ise ilk sürekli ve kontrollü uçuş gerçekleştirilmiştir. 1904 yılına gelindiğinde Wright kardeşler havada 360 derecelik dönüş özelliğine sahip bir uçuşu gerçekleştirmişlerdir. 1909 yılında Manş Denizini uçakla geçen Louis Bleriot, 1910 yılında ise tam olarak 584 kilometre mesafe kat etmeyi de başarmıştır.
1916 yılına geldiğimizde Boeing havayolu şirketi kurularak hem sivil hem de askeri uçak ve helikopter üretme çalışmalarına başlanmıştır. 1919 yılında dünyanın bilinen ilk en modern uçağı olan Hunkers F – 13 Dassau Almanya’da ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir. 1927 yılı itibariyle transatlantik uçuşu solo olarak ilk kez yapılmıştır. 1950 yılı itibariyle ilk modern helikopter İgor Sikorsky tarafından üretilmiştir. Nihayet 1945 yılı itibariyle IATA kurularak ilk kez Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği kurulmuştur. Böylece modern manada havayolu taşımacılığının uluslararası zeminde ortaya çıkması da mümkün olmuştur.
Türk havacılık tarihi söz konusu olduğunda Ebu Nasır İsmail Bin Hamüd’ül Cevheri ismi ilk sırada yer alır. Türkistan’ın Otrar kentinde dünyaya gelen Ebu Nasır İsmail Bin Hamüd’ül Cevheri 1010 yılı itibariyle kanatlarla uçmayı denemiştir. Ancak bu uçuş denemesi sonrasında hayatını kaybetmiştir. 1159 yılına geldiğimizde Siracettin Doğulu kanatla uçma gösterisi yapmış, hatta bir süre de uçmayı başarmıştır. Ancak Siracettin Doğulu’da bu denemesi sonrasında düşerek hayatını kaybetmiştir. Türk havacılık tarihi açısından en önemli şahsiyetler arasında şüphesiz Hazerfen Ahmet Çelebi yer almaktadır. 1600 yılında Galata’dan Üsküdar’a kadar uçmayı başaran ve 6 kilometre kadar mesafe kat eden Hazerfen Ahmet Çelebi, Türk havacılık tarihini damga vurmuştur.
1896 yılı itibariyle dünyaya gelen Vecihi Hürkuş, Türkiye’nin ilk uçak tasarımcısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Vecihi Hürkuş daha sonra ilk kez uçak üretmeyi de başarmıştır. İlk uçağına ise Vecihi K ismini vermiştir. 1911 yılı itibariyle ilk Türk pilotlar olarak karşımıza İstihkam Teğmen Yusuf Kenan ile Süvari Yüzbaşı Fesa Evrensev isimleri çıkmaktadır. 1912 yılında Sefaköy ile Yeşilköy arasındaki bölgesinde Yeşilköy Havaalanı açılarak hizmete girmiştir. 1933 yılının şubat ayı itibariyle İstanbul ile Ankara arasındaki ilk sivil uçuşlar da bu havaalanında başlamıştır. 1985 yılında ise Yeşilköy Havaalanı ismini Atatürk Havalimanı olarak değiştirmiştir. 1913 yılında dünyaya gelen Sabiha Gökçen dünyanın ilk kadın savaş pilotu unvanına sahip olmuştur. Sabiha Gökçen, günümüzde adını dünya tarihine yazdırmayı başaran 20 havacıdan birisi olarak kabul edilmektedir.
1925 yılında kurulan Türk Tayyare Cemiyeti, Mustafa Kemal Atatürk’ün emri üzerine kurulmuştur. Bu cemiyet 1936 yılına gelindiğinde ismini Türk Hava Kurumu olarak değiştirmiştir. Yine 1925 yılında kurulan Tayyare Otomobil ve Motor Türk Anonim Şirketi uçak bakım ve onarım işlemlerini başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. 1930 yılında ise uçak üretim merkezi haline getirilen bu kurum, 10 yıllık dönemde 134 tane uçak üretmeyi de başarmıştır. 1933 yılında kurulan havayolu şirketlerinden Türk Hava Yolları, Türkiye havacılık tarihi açısından önemli bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır. 1944 yılına geldiğimizde ilk Türk yolcu uçağının uçtuğunu söyleyebiliriz. Bu uçuş NU.D38 koduyla İstanbul’dan Ankara kentine yapılmıştır.
Wright Kardeşler, dünya havacılık tarihi açısından oldukça önemli karakterler olarak karşımıza çıkmaktadır. 17 Aralık 1903 tarihi itibariyle tasarladıkları uçakla uçarak tarihe geçmişlerdir. Orville ve Wilbur Wright havacılık tarihi ilk pilotu olarak tarihteki yerlerini almayı başarmışlardır.
6 Ocak 1896 yılında dünyaya gelen Vecihi Hürkuş, ilk Türk pilotu olarak bilinmektedir. Türk havacılık tarihinin en dikkat çekici isimleri arasında yer alan Vecihi Hürkuş, aynı zamanda mühendistir. Yine Türkiye’nin ilk uçak tasarımcısı olan Vecihi Hürkuş, ilk kez yerli uçağını üretmeyi de başarmıştır. 16 Temmuz 1969 yılında hayatını kaybeden Vecihi Hürkuş, Türk havacılık tarihine damga vurmuş bir karakterdir.
Dünya devi bir havayolu şirketi olarak karşımıza çıkan The Boeing Company, dünyanın en büyük askeri ve sivil helikopter ve uçak üreticileri arasında yer almaktadır 1916 yılında kurulmuş olan Boeing, William Edward Boeing tarafından kurulmuştur. Dünyanın ilk uçak firmaları arasında olarak karşımıza çıkan Boeing ticari uçaklarla birlikte askeri uçaklar da üretmektedir.
Havayolu ulaşımının gelişmesine paralel olarak yepyeni rekorlarda ardı ardına kırılmaya devam etmektedir. Bu kapsamda dünyanın en uzun uçak yolculuğu da gerçekleştirilmiş durumdadır. Dünyanın en uzun uçak yolculuğu Kata Havayolu tarafından yapılmıştır. 14 bin 534 kilometrelik uçuş mesafesi bulunan bu yolculuk, günümüz itibariyle gerçekleştirilen en uzun uçak yolculuğu olarak zihinlerde yer edinmiştir. 15 saat 20 dakika uçuş saati süren bu yolculuk, Doha’dan Yeni Zelanda’nın Auckand bölgesine inmiştir. Bu yolculuk Boeing 777 – 200 LR Uçağıyla gerçekleşmiştir.