Ülke: Türkiye
Dil: Türkçe
Kordinatlar: 41° 1′ 0″ K, 28° 58′ 0″ D
Bölge: Marmara Bölgesi
Alan: 5.461 km2
Nüfusu: 14.377.018
Rakım: 0-537 metre
Plaka Kodu:34
Telefon Kodu: 0212/0216
Posta Kodu: 34000
İklimi: Akdeniz İklimi
İstanbul Hakkında Genel Bilgi
Byzantion İstanbul’un bilinen ilk adıdır, daha sonra bölgeye Kostantiniye ismi verilmiştir. Ayrıca Konstantinopolis ve Nova Roma isimleriyle anılan şehir, fethedildikten sonra İslambol adını almıştır. Günümüzde ise İslambol kelimesi İstanbul ismine dönüşmüş durumdadır.
İstabul’un Coğrafi Yapısı: Şehir, tepeler üzerine konumlanmıştır. Kentte çok büyük yükseltiler bulunmamakla birlikte; orta büyüklükte platolar ve ovalar da bulunmaktadır.
İstanbul’un Dağları: Samanlı Dağları, Aydos Dağı, Kayışdağı, Alemdağı, Küçük Çamlıca, Dümen Tepe, Büyük Çamlıca ve Istranca Dağları, İstanbul çevresindeki önemli yükseltilerdir.
İstanbul’un Akarsular: Ambarlı Deresi, Alibey Deresi, Fenerli Deresi, Göksu Deresi, Halkalı Deresi, Topuz Deresi, Tavukçu Deresi, Eşkinoz Deresi ve Ağva Deresi gibi farklı irili ufaklı akarsuların İstanbul il sınırları içinde bulunduğu bilinmektedir.
İstanbul İlinin İklimi: İstanbul Akdeniz İkliminin etkisi altında bulunmakla birlikte zaman zaman Karadeniz İkliminin de hakim olduğu bir ilimizdir. Bölgede ılıman bir iklim şartları görülmektedir. Yaz aylarında sıcak ve nemli bir hava hakimken kış aylarında ise soğuk ve yağışlı geçmektedir.
İstanbul’un Komşuları: İstanbul’a Kırklareli, Tekirdağ ve Kocaeli şehirleri komşudur.
İstanbul İlinin İlçeleri: İstanbul’un 25 Avrupa Yakasında 14 ise Anadolu Yakasında olmak üzere toplamda 39 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar; Adalar, Ataşehir, Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Beykoz, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çekmeköy, Kartal, Kadıköy, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Bahçeliköy, Bakırköy, Başakşehir, Çatalca, Eyüp, Esenler, Esenyurt, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Küçükçekmece, Sultangazi, Sarıyer, Silivri, Şişli ve Zeytinburnu ilçeleri olarak sıralanmaktadır.
İstanbul Şehrinin Ekonomik Yapısı: Ülkemizin en önemli ekonomi merkezi konumunda bulunan İstanbul, pek çok sektörün etkili olarak gelişim gösterdiği bir şehrimizdir. Şehirde; ticaret, sanayi, ulaşım ve reklam sektörü de dahil olmak üzere çok sayıda sektörün gelişim gösterdiği bilinmektedir. Ayrıca, bölgede turizm sektörünün de oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
İstanbul’a Nasıl Gidilir?
İstanbul’a çok farklı seçeneklerle ulaşmak mümkün olmaktadır. Bu doğrultuda, kara, hava, deniz ve demir yolu ile bölgeye direk ulaşılabilinmektedir.
Kara Yolu Ulaşımı: İstanbul’a kara yolu ile çok farklı güzergahlardan ulaşmak mümkün olmaktadır. Zira bölge, önemli bir geçiş noktası olarak tanımlanmaktadır.
Deniz Yolu Ulaşımı: Bölgedeki liman vasıtasıyla ya da yerel yönetimlerin sunduğu denizyolu ulaşımı hizmetleri sayesinde etkili bir denizyolu ulaşımının sağlandığı bilinmektedir.
Demir Yolu Ulaşımı: Hızlı tren de dahil olmak üzere şehre ülkenin pek çok bölgesinden ulaşmak mümkündür.
Hava Yolu Ulaşımı: İstanbul’da an itibariye iki adet havalimanı hizmet sunmaktadır. 3. Havalimanı'nın ise inşaatı devam etmektedir. Atatürk Havalimanı Avrupa Yakasında, Sabiha Gökçen Havalimanı ise; Anadolu Yakasında hizmet sunmaktadır. İstanbul’daki havalimanları ulusal ve uluslararası pek çok uçuşa ev sahipliği yapmaktadır.
İstabul’da Nerede Kalınır?
İstanbul’da çok sayıda farklı özelliklere sahip konaklama alanları bulunmaktadır. Bu doğrultuda bölgede hemen her bütçeye göre otelin bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu noktada, popülerliğine göre bazı oteller sıralanmaktadır:
5 Yıldızlı Oteller: The Sofa Hotel İstanbul, CVK Park Prestige Suites Bosphorus, Rixos Pera İstanbul, Titanic Port Bakırköy, Lasagrada Hotel, Radisson Blu Hotel, CVK PArk Bosphorus Hotel İstanbul, Raffles İstanbul, Swissotel The Bosphorus İstanbul, Divan İstanbul, The Marmara Taksim ve Hyatt Regency İstanbul Ataköy otelleri konforuyla göz doldurmaktadır.
4 Yıldızlı Oteller: Hotel Zurich İstanbul, Taksim Metropark Hotel, Richmond, The Peak Hotel, Titanic City Taksim, Alkoçlar Keban Hotel, İstanbul Midtown Hotel, Kalyon Hotel İstanbul, Innpera Hotel Hotel Suadiye, Senator Hotel Taksim, Park Dedeman Levent ve The Marmara Pera
3 Yıldızlı Oteller: Polatdemir Hotel, Regno Hotel, Ibi İstanbul Zeytinburnu, Cihangir Hotel, Grand Sağcanlar Hotel, Taksim Star Hotel, Prestige Hotel, Seres Hotel, Ibis Styles Taksim, Hotel Villa Zurich ve İstanbul Suite Home Osmanbey
İstanbul’da Ne Yenir?
İstanbul, farklı medeniyetlerin buluştuğu bir merkez konumundadır. Bu özelliği sayesinde çok geniş bir yelpazede farklı kültürlerden etkilenen bir yemek kültürünün bulunduğunu söylemek mümkündür. Eşsiz bir yemek kültürüne sahip olan İstanbul, çok farklı kültürlerin yemeklerini misafirlerine sunmaktadır.
Arnavut Ciğeri, Papaz Yahnisi, Çerkez Tavuğu ve Hünkar Beğendi gibi birbirinden lezzetli yemekleri İstanbul’da yemenin lezzeti bambaşkadır. Yine Düğün Çorbası, Tandır Kebabı, Çiroz gibi yöresel tatlar da etkileyici yemekler arasında yer almaktadır.
İstanbul’un En İyi 10 Restoranı
Yeni Lokanta
Şef Civan Er
Asitane
Hünkar
Kantin
Set Balık
Adem Baba
Filibe Köftecisi
Karaköy Lokantası
Lale İşkembecisi
İstanbul’da Gezilecek Yerler
İstanbul, çok sayıda farklı medeniyete ev sahipliği yapan bir şehir olduğu için çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındırmaktadır. Bu doğrultuda şehirde dünyaca ünlü pek çok turistik mekanın bulunduğu bilinmektedir.
Ayasofya: İstanbul’da mutlaka gezilmesi gereken yapılarından birisidir. Ayasofya günümüzde bir müze olarak ziyarete açıktır. Bizans döneminde yapılmış olan Ayasofya, İstanbul’un fethinden sonra Cami olarak hizmet vermeye başlamıştır. Günümüzde dünyanın en ünlü yapıları arasında yer almaktadır.
Topkapı Sarayı: Fatih Sultan Mehmet Han tarafından yaptırılmış olan Topkapı Sarayı, Osmanlı Devleti'nin uzunca yıllar boyunca yönetildiği bir idare merkezi konumundadır. Eşsiz bir yapı özelliğinde olan Topkapı Sarayı, Avlu, Babülselam ve Bab-ı Hümayun olmak üzere 3 görkemli bölümden oluşmaktadır.
Yerebatan Sarnıcı: Bizans döneminde yapılmış olan Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un en büyük kapalı sarnıcı özelliğine sahiptir. Su geçirmez özelliğe sahip olan bu yapı, 100 bin ton su depolama kapasitesine sahip bir sarnıçtır.
Dolmabahçe Sarayı: Yüzyıllar boyunca İstanbul Boğazının gözcülüğünü yapan Dolmabahçe sarayı, Türk Rokoko ve Barok döneminin izlerini yansıtmaktadır. Saray, çok sayıda tarihi esere de ev sahipliği yapmaktadır.
Gülhane Parkı: Gezi ve fotoğraf meraklıları için eşsiz bir güzellikte olan Gülhane parkı, Osmanlı Devleti döneminde Topkapı Sarayının bahçesi konumundaydı. Son dönemlerdeki restorasyon çalışmaları sayesinde son derece gösterişli bir görünüme kavuşan park, meraklıları için harika bir gezi rotası alanı oluşturmaktadır.
İstanbul’da Kültür ve Sanat Etkinlikleri
Pek çok hususta olduğu gibi kültür sanatta da ülkemizin öncü şehri olan İstanbul, çok sayıda organizasyona ev sahipliği yapmaktadır.
Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
İstanbul Uluslararası Dans Festivali (Nisan)
İstanbul Film Festivali (Nisan)
İstanbul Kukla Festivali (Mayıs)
İstanbul Müzik Festivali (Mayıs
İstanbul Opera Festivali (Haziran)
İstanbul Caz Festivali (Temmuz)
Rock'n Coke (Yaz dönemi)
Filmekimi (Ekim)
İstanbul Tasarım Bienali (Ekim)
İstanbul’da Eğlence Yerleri
İstanbul, gece hayatının oldukça hızlı olduğu bir şehir olarak ön plana çıkmaktadır. Bu doğrultuda çok sayıda eğlence mekanına ev sahipliği yapmaktadır.
Bunlardan bazıları;
360 İstanbul
Cahide Düğün Sarayı
Catz Bebek
Lucca
Yekta
Zarifi
Anjelique
Coop
Dorock Bar
Hayal Kahvesi