- Ülke: Türkiye
- Bulunduğu Şehir: Zonguldak/Çaycuma
- Kuruluş Tarihi: 2007
- Havaalanı Statüsü: Sivil
- İATA KODU: ZONHAV
- Koordinatları: 41°30′23.0502″K 32°05′25.4862″D
- Trafik Tipi: Dış Hatlar
- Toplam Büyüklüğü: 1.430 metrekare
- Şehre uzaklık: 50 km
- Ulaşım seçenekleri:
- VİP: -
- CİP: -
- Cafe Restoran: -
- Banka Hizmetleri: -
- Sağlık Hizmetleri: -
Zonguldak Havalimanı Hakkında Genel Bilgiler
Zonguldak Havalimanı 1999 yılında kurulup açılışı tamamlanmıştır. Ancak 2002 yılında uçuş trafiğine kapatılıp 2007 yılında yeniden açılmıştır. Bu tarihte 25 yıl boyunca Zonguldak Özel Sivil Havacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye kiralanmıştır. 1 uçak kapasiteli apronu bulunan Zonguldak Havalimanı’nda 40 araçlık otopark mevcuttur. Şehir merkezine 50 km uzaklıktadır. Bunca yıl boyunca genellikle kargo ve Almanya’ya olan yolcu taşımacılığı alanında hizmet vermiştir. Germania Airlines Dortmund ve Düsseldorf’a yolcu taşımaktadır.
Zonguldak Havalimanı Ne Zaman Kuruldu?
Zonguldak Havalimanı’nın kuruluş ve açılışı 1999 yılında gerçekleştirilmiştir. Dönemin başbakanı Bülent Ecevit tarafından açılmıştır. Sivil bir havalimanıdır. Daha çok kargo taşımacılığında ve yurt dışında belli birkaç noktaya yolcu taşımakta kullanılmıştır. IATA kodu ZONHAV’dır. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yer almaktadır. 2019 yılı için Türk Hava Yolları test uçuşları gerçekleştirmiş, buradan uçuş düzenleme kararı almak istemektedir.
Zonguldak Havalimanı İletişim Bilgileri
Zonguldak Havalimanı’nın coğrafi koordinatları; 41°30′23.0502″K 32°05′25.4862″D’dır. IATA kodu ZONHAV olan havalimanı, şehir merkezine 50 km uzaklıktadır. Saltukova Yolu’nda Hacılar Köyü’nde yer alan Zonguldak Havalimanı’nın posta kodu numarası 67970’tir. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde bulunmaktadır. Ortalama olarak şehir merkezine gidiş 1 saat sürmektedir. Zonguldak Havalimanı’na ulaşabileceğiniz telefon numarası ise 0 (372) 618 24 57’dır.
Zonguldak Uçak Bileti
Zonguldak Havalimanı’ndan 2007 yılından itibaren genellikle Almanya/Düsseldorf’a uçuşlar düzenlenmiştir. Ancak havalimanından daha etkili bir şekilde yararlanabilmek amacıyla Türk Hava Yolları yaptığı test uçuşları sonrasında 12 Mayıs 2019 itibariyle Zonguldak Havalimanı’ndan uçuşlara başlama kararı almıştır. Planlanan seferler; Zonguldak-İstanbul, Zonguldak-Trabzon, Zonguldak-Amasya, Zonguldak-Muş, Zonguldak-Adana, Zonguldak-Kayseri, Zonguldak-Mardin, Zonguldak-Ankara, Zonguldak-İzmir, Zonguldak-Düsseldorf’tur. Anadolu Jet firması ise Kocaeli-Zonguldak ve Çanakkale-Zonguldak seferlerini planlamıştır.
Zonguldak Havalimanı'na Nasıl Gidilir?
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yer alan havalimanı şehir merkezinin biraz dışında yer alıyor. Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 50 km olan Zonguldak Havalimanı’na taksilerle ulaşabilirsiniz. Taksi ile ulaşım süreniz yaklaşık 1 saat sürmektedir. Havalimanına gidiş ve dönüş seçeneklerinden bir diğeri de otobüslerdir. Otobüsler taksilere göre daha yavaş ve duraklı olduğundan havalimanına ortalama 90 dakikada ulaşabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak havalimanına gelmek için araç kiralayabilirsiniz. Zonguldak’ın şehir içinde taksi, dolmuşlar ve halk otobüsleri hizmet vermektedir. Şehir içi ulaşımınızda hem ekonomik hem de konforlu seçenekleriniz mevcuttur.
Zonguldak Havalimanı'na Yakın Oteller
Zonguldak Havalimanı’ndan uçuşunuz varsa eğer birden çok konaklama seçeneğine sahipsiniz. İsterseniz Zonguldak şehir merkezinde isterseniz de Çaycuma ilçesinde konaklayabilirsiniz. Farklı bütçelere ve farklı tarzlara hitap eden Zonguldak’taki otellerden konfor anlayışınıza göre dilediğinizi seçebilirsiniz.
- Otel Perla
- Paradise Çaycuma Hotel
- Star Otel Çaycuma
- İnkum Sunset Hotel
- Grand Astra Otel
- Kemik Park Otel
- Büyük Anadolu Ereğli Hotel
- Dedeman Zonguldak
- Northdoor Hotel
- Amasra Ceylin Hotel
- Devrek Hotel
- Amasra Ayışığı Pansiyon
Zonguldak'ta Popüler Park ve Bahçeler
Özellikle İstanbul’a olan yakınlığından dolayı Karadeniz havası almak isteyenlerin en çok tercih ettiği noktalardan birisi de Zonguldak olarak karşımıza çıkıyor. Karadeniz’in doğal güzelliklerinden birkaçını Zonguldak’ta deneyimleyebilirsiniz.
- Kozlu Ilıksu Kaplıcası: Suyunun acı ve ılık olduğu Kozlu Ilıksu Kaplıcası, romatizma hastalıklarınızdan, mide ağrılarınıza kadar şifa vermesiyle ünlü. Zonguldak’ın Ilıksu Mahallesi’nde yer alıyor.
- Gökgöl Mağarası: Karadeniz’in iyileştirici olan bir doğa harikası ise Gökgöl Mağarası… Herhangi bir hastalığınıza deva aramıyorsanız bile mutlaka görmeniz gereken, çok görkemli bir mağara. Özellikle astım hastalarının tercih ettiği mağara turistlerin de Zonguldak’taki en uğrak noktalarından birisidir.
- Fetih Çınarları: Fatih Sultan Mehmet’in emriyle dikilen ve günümüze kadar ulaşmış 8 adet çınar koruma altında varlığını devam ettiriyor. İstanbul’un fethinden sonra dikilen çınarlara Fetih Çınarları deniyor.
- Çitdere Tabiat Koruma Alanı: Adı üstünde tabiatı koruma alanı olan Çitdere Tabiat Koruma Alanı’nda yeşil renginin her tonu yanında karacası, vaşağıyla birden çok canlı türüyle bir arada olacaksınız.
- Cehennemağzı Mağarası: İçinde sular ve taş yapıtlar olan, ürpertici bir isme sahip bu mağara Zonguldak’ın Ereğli ilçesindedir.
- Kızılcapınar Baraj Gölü: Kızlar Çayı’na kurulmuş olan Kızılcapınar Baraj Gölü 1994 yılından beri varlığını sürdürüyor.
- Cumayanı Mağarası: 10 kilometre uzunluğa sahip bu mağarada, içindeki sularda botlarla gezintiye çıkabiliyorsunuz.
Zonguldak'ın Meşhur Gurmeleri
Karadeniz mutfağının çeşitliliğine sahip olan Zonguldak; çorbaları, et yemekleri ve hamur işleriyle tatilinize güzellik katacak. Geleneksel Zonguldak yemeklerini denemeden dönmemenizi öneririz. Aşağıda yazan lezzetlere ek olarak, çilek reçelini, cevizli dolmasını, kara lahana sarmasını da tatmış olmanızı dileriz.
- Uğmaç Çorbası
- Tirit
- Malay
- Pumpum Çorbası
- Kabuklu Fasulye
- Tenekede Tavuk
- Ereğli Pidesi
- Pırasalı Mancar
- Cizleme
- Cevizli Kömeç
- Kabaklı Börek
- Beyaz Baklava
Zonguldak'da Gezilecek Tarihi Yerler
- Filyos Kalesi: Ortaçağdan günümüze ulaşmış Filyos Kalesi'nin kalıntıları bulunduğu yükseklikte eşsiz bir manzaraya sahip. Hem tarihi bir kaleyi ziyaret etmek hem de Çaycuma’nın manzarasını seyretmek isterseniz en doğru adreslerden birisi burası olacaktır.
- Filyos/Tieion Antik Kenti: Filyos Nehri’nin üzerinde olan ve yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişe sahip olan Tieion Antik Kenti Miletoslularun eseridir.
- Ereğli Kalesi:Bizanslılar Dönemi’nden günümüze ulaşmış, şehir surlarında yer alan Ereğli Kalesi’nin de eşsiz bir manzarası ve kalıntıları bulunuyor.
Zonguldak'da Müze ve Sanat Galerileri
- Ereğli Müzesi - Halil Paşa Konağı:Osmanlı Dönemi’nden kalan konak 2. Abdülhamit zamanında yaptırılmıştır. Bugün müze olarak hizmet vermekte, içerisinden Greklerden Osmanlılara kadar geçen süredeki arkeolojik eserlere ev sahipliği yapmaktadır.
- Çanakçılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde bulunan özel bir müzedir. Çanakçılar Seramik tarafından yaptırılmıştır. İçerisinde arkeolojik ve etnografik eserler yer almaktadır.