- Ülke Adı: Amerikan Samoa
- Başkent: Pago Pago
- Nüfusu: 65 Bin 628
- Yüz Ölçümü: 199 km2
- Komşuları: Güney Pasifik Okyanusu, Tutuila
- Konuşulan Dilleri: İngilizce ve Somoaca
- Telefon kodu: +1- 684
- Başkan: Donald Trump
- Para Birimleri: Amerikan Doları
Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Amerikan Samoa’sının geçmişi yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yapılan kazılarda elde edilen bilgilere göre adalara ilk olarak 2 bin 500 yıl önce Polinezyalıların yerleştiği düşünülmektedir. Polinezyalıların gelip adalara yerleşmesinden önce, bugün Batı Samoa’nın bir parçası olarak bilinen Tutuila ve Upolu Adalarına bağlı bir bölge imiş. Manua adası ise yerlilerin bulunduğu ve yerli şefler tarafından yönetildiği bir adaymış. Hollandalı denizci Jacop Roggeveen, ilk defa Manua adasını keşfeden kişidir. 1722 yılında keşfedilen Manua adasında yaşayanlarla Hollandalı denizci iletişim kurmuş.
1768 ve 1787 yıllarında Fransız hükümeti adadaki durumları öğrenmek için keşif heyeti göndermiştir. Fakat gönderilen keşif heyetinden 11 kişi adadakiler tarafından öldürülmüş. Yaşanan bu olayın üzerine Avrupalı kaşifler bu adalardan yaklaşık 40 yıl boyunca uzak durmuştur. 40 yıllık süre içinde adalar kaçak denizciler, suçlular tarafından sığınak olarak kullanılmış.
1830 yıllında yaşanan olaydan sonra ilk defa Avrupalılar ayak basmıştır. Londra Misyoner Derneği tarafından gönderilen misyonerler adaya gidip faaliyetlerine başlamışlar. Adada misyonerlik faaliyeti yapıldıkça adaya gelen misyoner sayısında da artış gözlenmiştir.
Amerika Birleşik Devletleri 1872 yılının ocak ayında Samoa Krallığı ile Pago Pago’da bir deniz üssü kurma hakkını alabilmek için anlaşma imzalamıştır. 1889 yılında ise Almanya, ABD ve Birleşik Krallık, Samoa’nın tarafsız kalması gerektiği konusundan anlaşmaya varmışlardır. Bu anlaşmanın ardından adalar bu üç devletin koruması altına girmiştir.
1899 yılında bir toplantı yapılmıştır ve bu toplantıda adaların 171 batı boylamının doğusunda yer alan kısımları Amerika Birleşik Devletleri’nin, batısında kalan kısmında ise Almanya’nın çıkar üstünlüğü bulunduğuna karar verilmiştir. 1904 yılında doğudaki adalar Amerika’ya bırakılmış fakat Amerika Birleşik Devletleri Kongresi 1929 yılına kadar adaları kabul etmemiştir. 1951 yılına kadar Amerika’nın donanmasının yönetiminde kalan adalar bu tarihten itibaren Amerika’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlandı. 1960 yılına ise toprakların ilk temel yasası onaylanmış, 1978 yılında ise Amerikan Samoa’sında seçim yapılarak ilk valisi görevlendirildi.
Gezilecek Yerler / Tarihi ve Turistik Mekanlar
Adalar ülkesi olan Amerikan Samoa’sında gezilecek yerler çoğunlukla bilinen en büyük üç adasında toplanmıştır.
Tutuila
Amerika Samoa’sının üçte ikisini kaplayacak büyüklükte arazi olan Tutuila, ülkenin en büyük adasıdır. Adalar grubunun batısında, Batı Samoa Adalarına bağlı olan Upolu’ya yaklaşık olarak 33 kilometre uzaklıktadır. Tutuila’nın denizinin açıklarına mercanlar bulunmaktadır. Adanın sahil şeridinde denizin mavisi, ormanın yeşilliğini görmek mümkündür. Oldukça harika renk kontrastı meydana getiren bu görüntüler arasında siyah lav şekillenir. Dalış yapanla iyi bir şnorkelle Ulusal Deniz Koruma Alanı’nın tamamını veya bir kısmını yüzebilir. Yaklaşık olarak 4 saat sürecek olan bu aktivite dalış sevenler için harika bir mutluluk yaşatacaktır. Sahil boyunca ilerlerken gözlerden uzak, hayran olunacak Alabaster plajları görülecektir. Sahil şeridinin sonunda ödül uçurumunun üstünde yer alan Köpekbalığı Bölgesi ve Kaplumbağa Bölgesi’ne ulaşılacaktır. Bir kadının ve torununun bir kaplumbağa ve köpekbalığına dönüştüğü efsanesi anlatılan bu yeri ziyaret edebilirsiniz.
Alega ve Avaio Plajı
Tutuila Adasının sahilinde bolca bar bulunmaktadır. Barların yanından geçilerek Alega Plajı’na ulaşmak mümkündür. Bu plaj, harika kumsalı ve güneşi ile meşhurdur. Plajdaki restoranların harika yemeklerinden yemek, yüzmek ve adanın tadını çıkarmak için Alega Plajı harika bir yerdir. Aynı zamanda oraya gidenler tarafından iki dolar plajı olarak isimlendirilen Avaio Beach de Alega kadar meşhurdur. 2 dolarlık bir giriş ücreti olduğundan böyle bir isim verilmiştir.
Tia Seu Lupe
Antik kent gezmek isteyenler için ise en ideal yer Tia Seu Lupe’dir. Ulaşımı kolay olan antik kent Tutuila’da bulunan 40 Yıldız Tepeciği'nin en erişilebilir olanıdır. Tia Seu Lupe, bir katedralin arkasına saklanmıştır. Taştan yapılmış olan bu höyük, üç metre yüksekliğindedir. Kraliyet zamanında güvercin yetiştiriciliğinin yapıldığı bir alan olduğu düşünülmektedir. Tam olarak hangi anlamda kullanıldığı bilinmese de turistlerin ziyaret ettiği antik kentler arasındadır.
Manua Adaları
Tutuila’nın yaklaşık 97 km doğusundaki ikinci en büyük adadır. Adanın arazisinin büyük bir bölümü eğrelti otları ile kaplıdır. Hindistan cevizi, vida ağacı, ekmek ağacı gibi ağaç çeşitlerinin yanı sıra çeşitli kuş türlerini de görmek mümkündür. Polinezya faresi, meyve yarasası, yabani domuzlar da adanın parçasıdır. Adada 30’dan fazla kuş türünü görmek mümkündür.
Amerikan Samoa’sının en harika plajı, Manua Adasındaki Ofu’da bulunur. Ofu’ya ulaşmak ise biraz çaba istemektedir. Samoa Air bu adaya direk uçuş yapmak için başvurular yapmıştır. Fakat şu anda direk uçuş bulunmamaktadır. Tutuila’dan veya Tau’dan uçuş seçenekleri bulunmaktadır. İsteyenler tedarik gemisi veya balıkçı gemileri ile geçebilir. Sanki hayallerde yaşanıyormuş hissiyle halüsinasyon gibi gelen güzellikler, engebeli suları, yoğun yeşillerle donatılmış yamaçlar ve en koyu kumları bu adada görülmektedir.
Ala Alava
Tutuila Adasında doğa yürüyüşleri yapılmaktadır. Bu yürüyüşler içinde en gözde olanı 491 metre yüksekliğindeki Ala Alava’ya tırmanmaktır. Doğa sporlarını yapmak için ideal olan bu bölgede en yüksek tepenin sırtındaki birkaç kilometrelik mesafeden manzarayı izlemenin hissi anlatılamaz. Ala Alava’nın zirvesinden dönüş yolunda ise geleneksel ve doğal güzelliklerle süslü sahil köyü Vatia’ya inilir.
Tau
Büyük adalar içerisinde üçüncü büyük adadır. Adada kumru, yabani ördek, papağan ve Samoa’ya özel dişli güvercin türü görülmektedir. Tau adasında sahile gitmek, beyaz kumsal kumların çok uzağında bir şeydir. Kayıkta kürek çekmek veya dramatik kâse tepesi, karanlık camsı surdan yansımaları izlemek gibi çok farklı aktivitelerin durağıdır.
Üç ana adadan biri olan Tau’nun kara parçasının büyük bir bölümü milli park olarak ilan edilmiştir. Koruma altında olan milli park, Güney Pasifik’te nadir görülmesine rağmen inişli çıkışlı kıyıları, ovaları ve montan yağmur ormanlarının haritalanmış olması anlamına gelmektedir. Haritalanmış olan milli parkta yerli ve yabancı turistler doğa yürüyüşü yapmaktadır.
Saua Sitesi
Çok rüzgârlı, volkanik ve kutsal bir alan olduğunda inanılan Saua Sitesi, Tau’da bulunmaktadır. Buraya ulaşabilmek için Taiba Havalimanı yakınlarındaki fiti’uta’dan başlayan iyi bir yürüyüş işe yaklaşık olarak iki kilometre sonra ulaşılmaktadır.
Pago Pago
Ülkenin başkenti olan Pago Pago’da liman bulunmaktadır. Bu limanda deniz manzaralı kano kulüpleri yer almaktadır. Kano kulüplerinden kiralanacak bir kano ile cesur bir Pago Pago seyri oldukça güzel olacaktır. Sahilindeki temizleme çalışmaları sonrasında tertemiz suya sahip oldu. Temizlik sonrasında geri dönen mercanlar ise meraklılarını beklemektedir.
Bilgilere göre Polonezyen kültürünün başlangıç noktası olarak Amerikan Samoası Adaları görülmektedir. Anlatılan efsaneye göre gök tanrısı olan Tagaloa’nın ilk insanı burada yarattığına inanılmaktadır.
Mutfağı ve Yemek Kültürü
Amerikan Samoa’sında fast food kültürü oldukça yaygındır. Yıllar öncesinde başlayan bu kültür yıllar sonra da aynı mantık ile devam etmektedir. Amerika Samoa’sı mutfak kültürü sadece fast food’dan ibaret değildir tabi ki. Deniz mahsulleri de ülkede bolca tüketilmektedir. Limanı sayesinde Koreli, Filipinli, Japon, Çin ve Meksikalı gibi çeşitli kültürlerden çok fazla insanın ülkede kalması zaman içerisinde yemek kültürlerinin karışmasına neden olmuştur.
Yemek ve mutfak kültüründe biftekler, makarna çeşitleri, hamburgerler, Spam, turtalar, yumurtalı modern Polinezya spesiyalleri sofraların ayrılmaz parçalarıdır. Amerika’nın yemek kültürünün esintilerinin yanı sıra Samoa çörekleri panikeke ve genç taro yaprakları içinde kavrulmuş hindistan cevizi kremasıyla yapılan Palusamil oldukça meşhurdur. Restoranlar bazı geceler Samoa yemeklerinin bulunduğu özel menüler hazırlamaktadır. Dileyenler özel tatlardan tatmak için bu menüleri takip edebilir.