- Ülke: Türkiye
- Dil: Türkçe
- Koordinatlar: 41° 40' 37.6752'' Kuzey ve 26° 33' 20.5776'' Doğu
- Bölge: Marmara Bölgesi
- Alan: 6.145 km2
- Nüfusu:406.855
- Rakım: 63 m
- Plaka Kodu:22
- Telefon Kodu: (+90) 284
- Posta Kodu: 22xxx
- İklimi: Karasal İklim, Akdeniz İklimi, Karadeniz İklimi
Edirne Hakkında Genel Bilgi
Milattan sonra 120 yılında Edirne kentinin ilk sahibi olan Romalılar tarafından buraya Hadrianapolis adı verilmiştir. Daha sonra ise Bizans döneminde kente Adrinople denilmeye başlanmıştır. Osmanlı Devleti tarafından alındıktan sonra Türklerin eline geçen kente önce Edirne denilmişse de halk arasında bu Edirne olarak söylenmiş ve kentin ismi böyle kalmıştır.
Edirne’nin Coğrafi Yapısı : Trakya bölgesinin batı bölümünde yer alan Edirne içerisinde geniş düzlükler ve basık tepeler bulunmaktadır. Kentin %78’i platolardan oluşurken dağ ve yayların oranı ise %5 kadardır. %17’lik kısım ise ovalardan meydana gelmektedir. Kent içerisindeki orman oranı ise %25 civarındadır.
Edirne’nin Dağları : Kent içerisinde çok fazla dağ bulunmamaktadır. Belli noktalarda dört dağ silsilesinden bahsetmek mümkündür. Kent içerisindeki en yüksek dağ Korudağ iken kentte yer alan diğer ve tepelerden bazıları Bakacak Kuletepesi, Çandır Tepe, Süleymaniye Tepesi, Hızır İlyas Tepesi ve Hasır Tepesidir.
Edirne’nin Akarsular : Edirne akarsu bakımından son derece zengindir fakat bölgede yer alan akarsuların birçoğu düzensizdir. Kentin en önemli akarsuyu Meriç’tir ki burası Türkiye ile Yunanistan arasındaki sınırı oluşturmaktadır. Bunun dışında Meriç nehrini besleyen çok sayıda küçük akarsu bulunmaktadır.
Edirne İlinin İklimi : Edirne’nin konumu itibariyle farklı iklimlerin kesişmek noktası olmasından dolayı burada farklı iklimler görülmektedir. Edirne çok fazla yüksek olmamasına ve denizlere kıyısı bulunmasına rağmen Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası burada karasal iklimin etkili olmasına neden olmaktadır. Bunun dışındaki zamanlarda ise kentte Akdeniz ve Karadeniz iklimleri görülmektedir. Yazlar sıcak geçerken kışlar ise yağışlı ve sert geçmektedir.
Edirne’nin Komşuları : Trakya bölgesinde yer alan Edirne’ye Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ komşudur.
Edirne İlinin İlçeleri : Edirne’ye bağlı olan ilçeler Meriç, Süloğlu, Uzunköprü, Enez, Havsa, İpsala, Keşan ve Lalapaşa’dır.
Edirne Şehrinin Ekonomik Yapısı : Edirne’nin geçiş yolları üzerinde bulunması ve çok geniş düzlüklere sahip olmasından dolayı kentteki en önemli ekonomik faaliyet tarımdır. Yetiştirilen ürünlerin önemli bir kısmı sanayide kullandığı için sanayi de gelişmiştir. Halkın yaklaşık %70’i tarım ile uğraşırken elde edilen gelirin ise %40’ını tarım oluşturmaktadır. Bunun dışında ormancılık ve balıkçılık gibi farklı alanlarla da ilgilenen kişiler bulunmaktadır.
Edirne’ye Nasıl Gidilir?
Asya ile Avrupa arasındaki geçiş yollarından bir tanesi üzerinde yer alan kente bundan dolayı çok rahat bir şekilde ulaşılabilmektedir. Gerek kara gerekse de demir yolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Bunun dışında kent içerisinde liman da yer almaktadır. Edirne’de havalimanı olmamasına rağmen Tekirdağ’ın ilçesi Çorlu’da bulunan havalimanı etkin olarak kullanılmakta ve buradan uzak noktalara kısa sürede gidilebilmektedir.
Karayolu Ulaşımı : Avrupa ülkelerine giden önemli yollardan birisinin buradan geçmesi ve kent içerisinde sınır kapısının bulunması ciddi bir karayolu ulaşımı kolaylığı sağlamaktadır. Komşu olan illere doğrudan gitmek mümkün iken İstanbul ve Ankara’dan da buraya doğrudan gelinebilmektedir. Ayrıca Çanakkale tarafına giden yol da bulunmaktadır. Kent içerisinde yer alan otogar sayesinde insanlar Edirne’den ülkenin farklı noktalarına kadar gidebilmektedir.
Şehir içi ulaşımda ise otobüs, minibüs ve taksi gibi klasik yöntemler kullanılmaktadır.
Denizyolu Ulaşımı : Kentte bulunan liman sayesinde buradan Ege Denizinde yer alan adalara gemi seferleri yapılmaktadır.
Demiryolu Ulaşımı : Kentten geçen demiryolu hattı sayesinde farklı yerlerden buraya gelinebilmektedir.
Edirne’de Nerede Kalınır
5 Yıldızlı Oteller:
- Margi Hotel
4 Yıldızlı Oteller:
- Rys Hotel &Restaurant
- Hotel Edirne Palace
3 Yıldızlı Oteller:
- Saray Hotel
- Sultan Otel
- Kalevera Hotel
- Efe Hotel
- Taşhan Hotel
Edirne’de Ne Yenir?
Osmanlı Devletine uzun yıllar başkentlik yapan kentin mutfağı bazı kişiler tarafından saray mutfağı olarak nitelendirilmektedir. Saray mutfağına dair bazı yemekleri burada görmek mümkündür. Bölgede yetiştirilen tarım ürünlerinin dışında farklı yörelere ait öğeler de mutfakta kullanılmaktadır. Burada yapılan yemeklerden bazıları Helva-i Hakani, Gerdaniye, Bal Helvası, Kavun Dolması, Edirne Köftesi ve Ciğer Tavadır.
Edirne’nin En İyi 10 Restoranı
- Aydın Tava Ciğer
- Ciğerci Niyazi Usta
- Edirneli Köfteci Osman
- Edirne Ciğercisi Kemal Usta
- Kazım Usta
- VargoRestaurant& Bar
- Patio
- Öz Akgünler Edirne Ciğercisi
- Kırkpınar Kasap Restaurant
- Osmanlı Köfte & Sucuk
Edirne’de Gezilecek Yerler
Roma İmparatorluğu tarafından kurulan bir kent olan Edirne’ye tarih boyunca devrin en büyük devletleri hakim olmuştur. Bu devletlerde buraya çok fazla eser yapmış olup bunların bir kısmı günümüze kadar gelirken bir kısmı ise farklı nedenlerden dolayı günümüze ulaşamamıştır.
Selimiye Camii : Osmanlı döneminde yaşamış devrin en önemli mimarı olarak görülen Mimar Sinan tarafından 1568 ile 1574 yılları arasında yapılan bu cami adeta mimari bir sanat eseri olarak kabul görmektedir. İçerisinde İslami sembollerin yer aldığı cami ile ilgili bir takım hikayeler de mevcuttur. Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği bu caminin mutlaka görülmesi gerekmektedir.
Aionos Antik Kenti : Kentin Enez ilçesinde bulunan antik kentten adeta tarih fışkırmaktadır. Kazılan her noktadan farklı bir eser çıkmakta ve bundan dolayı da çok önemli bir bölge olarak kabul edilmektedir. Romalılar tarafından yapıldığı bilinen antik kent içerisinde bulunan eserler özellikle tarih severlerin büyük ilgisini çekmektedir.
Gökçetepe Tabiat Parkı : Keşan ilçesinde yer alan bölge doğallığı ile görenleri adeta kendine hayran bırakmaktadır. Deniz ve ormanın birleşmesi ile muhteşem manzaraların yer aldığı tabiat parkı insanlara adeta huzur vermektedir.
Edirne’de Kültür ve Sanat Etkinlikleri
Osmanlı Devletine başkentlik bir kent olan Edirne’de kültür ve sanat oldukça gelişmiştir. Osmanlıdan kalan bazı gelenekler halen devam ettirilmektedir. Bunlardan bir tanesi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’dir ki tüm dünya tarafından ilgi ile izlenmektedir. Bunların dışında da farklı festivaller düzenlenmektedir.
Kentte düzenlenen festivallerden bazıları şunlardır:
- Bocuk Gecesi
- Bando Ve Ciğer Festivali
- Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri
- Uluslararası Hıdırellez Ve Kakava Festivali
- Kültür Sanat Günleri
- Atbaba Şenlikleri
- Kırcasalih Bağcılık Festivali
- İpsala Çeltik (Pirinç) Festivali Ve Tarım Fuarı
- Tarım Aletleri, Hayvancılık Ve Emtia Festivali
- Uluslararası Nefesli Sazlar Festivali
- Lalapaşa’da yapılan Yağlı Pehlivan Güreşleri, Sünnet Şöleni ve Halk Konseri
- Edirne Kitap Fuarı
Edirne’de Eğlence Yerleri
Trakya Bölgesinde yer alan kentlerden bir tanesi olan Edirne’de insanların eğlenmesi için çok fazla seçenek bulunmaktadır. Bu seçenekler arasında kafe, disko ve bar gibi yerler bulunmakta ve bunlardan bazılarında canlı müzik de yapılmaktadır. İnsanlar gecenin geç saatlerine kadar burada zaman geçirebilmektedir. Edirne’de yer alan eğlence mekanlarından bazıları şunlardır:
- Figüran Cafe&Pub
- Cadde Bar
- Osso Bar
- DinlentiPubCafe
- Barfly
- Vanilya Bar
- Ab-ı Hayat Meyhanesi