- Ülke Adı: Gine Cumhuriyeti
- Başkent: Conakry
- Nüfusu: 10,628,972
- Yüz Ölçümü: 245,836 km2
- Komşuları: Afrika kıtasının batı bölgesinde yer alan ülkenin sınır komşuları ise kuzeyden başlayarak saat yönünde ilerleyerek, ilk başta Senegal, Mali, Fildişi Sahili, Liberya, Sierra Leone ve Gine Bissau’ dur. Ülkenin batısında ise Atlas Okyanusu yer almaktadır.
- Konuşulan Diller: Fulanice ve Fransızca
- Telefon Kodu: +224
- Başkan: Alpha Condé
- Para Birimleri: Gine Frangı
Gine’nin Kuruluş Yılı
Bu dönemde bölgede bulunan topluluklar ayrı ve küçük topluluklar halinde yaşamlarını sürdürmekteydiler. 12. yüzyılda kurulan SUSU Krallığı, 13. yüzyılda Gana Krallığını da egemenliği altına alacaktır. 1325 KİRİNA Savaşında Mali İmparatorluğunun, SUSU Krallığını yenmesiyle bölgede Mali hakimiyeti yaşanmıştır. Mali İmparatorluğunun sona ermesinin ardından bölgede Songhay İmparatorluğu, Gine’yi de içine alacak şekilde kurulmuştur.
1850 yılından itibaren bölgede hüküm sürecek kolonileşme ve sömürü faaliyetleri Fransızlar tarafından hayata geçirilecektir. Bölgede Fransa tarafından başlatılan işgal hareketi, kölelik karşıtı hareket olarak nitelendirilmiştir. Fransız deniz memurları ile yerel halk ileri gelenleri arasında anlaşma imzalanarak, köle ticareti yerine mum, fildişi, altın ve hayvan kürkü ticaretine başlanmıştır. Bu adımlara ileride ülkenim milli kahramanı olacak olan Samori Ture tarafından karşı çıkılmıştır. Bu muhalif grubun önderliğinde başlayan ilk çatışmalarda 1882 yılında Fransızlar ilk askeri mağlubiyetini yaşamıştır. Bu sayede günümüzdeki Sudan bölgesinde büyük bir hakimiyet alanı oluşturan Ture günümüzdeki Gine doğu sahillerini de içine alan büyük bir devlet kurmuştur. 1875 yılında kurulan TURE İmparatorluğu 600 kilometre doğuya kayarak Gine bölgesini tamamıyla Fransızlara bırakmıştır.
1885’te ilk olarak Fransız valisi bugün ki Gine başkentini ilk yerleşme alanı olmuştur. Almanya’nı hak sahibi olduğu bölgeden aynı yıl çekilmesi ve Berlin Konferansı sonucu Portekiz ile de anlaşılarak sınırlar tam olarak belirlenmiştir. 1892 ve 1893 yıllarında bölgenin tam adı Fransız Batı Afrika’sı olarak ilan edilerek burada koloni kurulmuştur. 1904 yılında üzerinde yapı bulunmayan tüm alanları Fransız toprağı olarak kabul etmişlerdir.
2. Dünya Savaşı esnasında toprakları işgal edilen Fransa’ya karşı Fransız Gine’si halkı Vichy hükümetini desteklemiştir. Almanya ile iş birliği içerisinde bulunan bir hükümettir. Alman etkisi Gine topraklarında bu kez hissedilmeye başlanmış, ırkçı söylemler son derece yaygın bir hal almıştır. Ancak Almanların savaşı kaybetmesi sonucu ırkçı yasa ve faaliyetler Gine’de etkisini yitirmiştir.
Gine kendi içerisinde yaptığı halk oylaması neticesinde Fransa’dan ayrılarak bağımsızlık yönünde tercihte bulunsada Fransızlar bu isteğe hamle olarak ülkede bulunan tüm memur ve teknik alt yapısını geri çekme kararı almış, bu nedenle ülkede okul, hastane ve iletişim alt yapılarının tamamen bozulması ortaya çıkmıştır. Sovyetler Birliği ile yakın ilişkiler kurmak isteyen ülke, boksit çıkarımı konusunda destek görmüştür. 1961 yılında ise Gine Başkanı kendisine karşı gizli bir plan içerisinde olduklarını iddia ederek ilişkileri sonlandırmıştır. 1958 yılında kısa süreli olarak Gana ile beraber Afrika Devletler Birliği çatısında birleşilmiş, 1961’de yapıya Mali’de dahil olsa da 1962 yılında yapı dağılmıştır. Bağımsızlık sonrası ülke kültürü kabilecilik anlayışından kurtarılmak istenmiştir. Devamında dikta rejimi kurularak ülkede sert önlemler alınmıştır. 1970 yılında Portekiz Gine’si üzerinden bir askeri grup hükümeti devirme amacı gütmüş olsa da bunda başarılı olamamıştır.
Ülke başkanı Sekou Toure 1984 yılında kalp ameliyatı için bulunduğu ABD’de hayatını kaybetmiştir. Ardından Lansana Conte devlet başkanı olmuştur. Bu dönemde sosyalist düzenden vazgeçilmiştir. Ayrıca ülkede 1993 yılında devlet başkanlığı seçimleri yapılmış ve mevcut başkan göreve devam etmiştir. 2008 yılında Conte geçirdiği rahatsızlık sonucu olarak hayatını kaybetmiştir. Ordu komutanı Moussa Camara ise ülke yönetiminin sivil ve askeri ortaklıkla yönetileceğini ve mevcut anayasanın kaldırıldığını duyurmuştur.
2009 yılında Camara’nın baskıcı yönetimine karşı geniş katılımlı protestolar düzenlenmiş, çok sayıda kişi hayatını kaybetmiştir. 3 Aralık 2009 tarihinde Camara uğradığı suikast sonucu ağır yaralı olarak ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır. 27 Haziran 2010 yılında ordu mensuplarının yasaklı olduğu ve bağımsızlık tarihi olan 1958 yılından bu yana ilk kez bağımsız seçimler yaşanmıştır. Seçimin birçok kez ertelenmesi ve kanlı olaylar sonucu Alpha Conde ülkenin başkanı olmuştur.
Gine Gezilecek Yerler
Gine’de yer alan önemli ve tarihi özellikleri ile insanları etkileyebilecek güzellikte mekanların bulunduğu alanların tanıtımı yapılacaktır. Gine uçak bileti aldıktan sonra mutlaka görülmesi gereken yerler aşağıda sıralanmıştır;
İles De Los
80 kilometrekarelik bir alana sahip olan adada 47 metrelik rakımı, farklı hayvan türleri ve yeşil bitki örtüsü ile beraber farklı bir deneyim isteyenlere önerilir.
Başkanlık Sarayı
Ülkenin başkenti Konakri’de yer alan başkanlık sarayı ülkenin sembol yapıları arasında yer almaktadır. Turistler için görülmesi gerekli noktalardan bir tanesidir.
Kankan
Milo nehri kıyısında kurulan şehir, 200 bin nüfusuyla ülkenin en kalabalık 3. şehridir. Tarihi ve turistik mekanları ile turistlere farklı deneyim kazandırmaktadır.
Fouta Djallon
1.515 metre ile ülkenin en yüksek dağı konumundadır. Dağcılık ve diğer uygun tutkuları bulunan kişilerce ziyaret edilmektedir.
Gine Ulusal Müzesi
Konakri’de buluna müze ülke geçmişine ve yakın tarihine ışık tutan birçok eser ve yapının sergilendiği, güzel ve hoş bir yapıdır.
Madina Market
Ülkenin yerel ürünleri ile beraber turistik eşya ve diğer kalemlerin de satılmakta olduğu turistik değere sahip bir alışveriş alanıdır.
Konakri Büyük Camii
1892 yılında dönemin Arabistan Kralı tarafından sağlanan ekonomik destek ile inşa edilen cami ülkenin en büyüğü durumundadır. Dikkat çekici bir mimariye de sahiptir.
Konakri Botanik Bahçesi
Ülkenin oksijen deposu olarak da adlandırılan bölgede birçok farklı tür ve çeşitten bitki ile o yöreye ait endemik türde bitkilerin de varlığı ile geniş ve enteresan bir doğa deneyimi yaşamanıza fayda sağlayacaktır. Konakri botanik bahçesinde bir gün geçirmek için Gine uçak bileti fiyatlarını sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
Gine Nimba Dağı Yasaklı Doğa Siti
Gine ile Fildişi Sahili arasında kalan bölgede yer alan dağ 175,4 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Unesco tarafından koruma altına alınmıştır. Farklı hayvan türleri ile beraber nesli tükenme tehlikesi gösteren hayvanlar için de bir koruma alanı oluşturulmuştur.
Gine Soumba Şelaleleri
Konakri merkezine yaklaşık olarak 2 saat mesafede yer alan şelaleler, ülkenin biline en önemli ve değerli doğal güzelliği olarak kabul edilmektedir. Yemyeşil doğası ve huzurlu atmosferi ile kendine hayran bırakan bir hali de bulunmaktadır.
Gine Yemek Kültürü
Gine’nin yemek kültürü ülkenin büyük çoğunluğunun Müslüman olması ve bölgesel birçok etkiden etkilenmektedir. Birçok batı ülkesinde yoğun bir şekilde görüldüğü üzere Fufu adlı yiyecek önemli bir yer tutar. Ülkenin hemen her köşesinde tüketilmektedir. Manyok ve pişirilen muz ile beraber patatesin karşımı ile elde edilen katı püre için geleneksel ürünleri olarak kabul edilebilir. Hemen her yemeğin yanında bu katı püre şeklindeki karışım tüketilir. Kırsal bölgelerde aileler tek tabaktan el ile yemeklerini tüketme alışkanlıklarına sahiptirler. Ayrıca ülkenin konumu ve coğrafyası nedeniyle ülkede yoğun oranda kakao ve kahve tarım yapılmakta, dünyanın dört bir yanına bu ürünler gönderilmektedir. Bu ürünler geleneksel olarak üretilen ve her mutfakta karşılığı olan ürünler arasında yer almaktadır. Gine yemek kültürünü tanımak için en kısa zamanda Gine uçak bileti bakmaya başlayın!