- Ülke Adı: Kanada
- Başkent: Ottawa
- Nüfusu: 36,71 Milyon
- Yüz Ölçümü: 9.985.000 km²
- Komşuları: Amerika Birleşik Devletleri
- Konuşulan Dilleri: İngilizce, Fransızca
- Telefon kodu: +1
- Başkan: Justin Trudeau
- Para Birimleri: Kanada doları
Kanada’nın Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Kuzey Amerika’da yaşayan yerlilerin 10.000 sene önce, sona eren son buzul çağında bu bölgeye göçmen olarak geldikleri bilinmektedir. Kanada tarihi belgelerinde, genellikle 15. yüzyılın sonlarında kıtayı keşfeden Avrupalılar bölgeyigeliş öncesi ve geliş sonrası olarak ikiye ayırmaktadır. M.Ö. 3000’lerde kuzey kutbu Paleo Eskimolar tarafından ele geçirilmişti. Burada yaşayan halk daha sonra Hudson körfezinin batısında bulunan Barren Lands’a yerleşti. Kuzeydoğu sahillerindeki yerleşimin M.Ö. 1000 ile 2000 arasında başladığı düşünülmektedir. Batı sahilleri ise M.Ö 2000’lerde gelişmeye başlamıştır. Avrupalıların geldiği senelerdeki Kızılderili nüfusu hala çözülemezken, Kuzey Amerika’ya gelişleriyle birlikte Avrupa’daki hastalıklara direnci olmayan Kızılderililer arasında tifüs, tipo, kızamık ve verem gibi kötü hastalıkların hızlı bir şekilde yayılıp salgın haline gelmesi dolayısıyla mevcut olan yerli nüfus büyük bir ölçüde azaltıldı.
Kolomb’un keşfinden sonra 1497 ve 1498 yıllarında John Cabot’un yolculuğunun ardından Portekiz Krallığı ayak basılan bölgede bölgesel olarak hak ilan etti. Avrupalıların Kızılderililerle ilk bağlantısı yine ilk ticaret noktalarını kurdukları 1600 yılında başladı. 1604 senesinde Fransız kâşif Samuel De Champlain ve Pierre Monts önderliğinde ilk Avrupalı yerleşimciler Florida’nın kuzeyinekonumlandılar. İngiltere 1700’lü yıllarda bölgenin kontrolünü ele geçirmek için Fransızlarla savaşmaya başladı ve Newfoundland bölgesine yerleşti. 1750’li yıllarda bir tarafta savaşlar ve yerleşim kavgaları yaşanırken diğer tarafta ise demokratikleşmenin alt yapısı oluşturulmaya başlandı.
1793 yılında ilk genel vali olan John Graves Simcoe’nin köleliği kaldırmasıyla binlerce köle ABD’den kaçarak Kanada’ya yerleşti. Daha sonraki senelerde Hudson Bay şirketi Fransız, İngiliz ve Kızılderili çalışanlarına ticaret imkânı sağlayarak bütün kuzey batı bölgesinde yerleşimler oluşturdu. Ülkenin Atlantik kıyıları doldukça burada yaşayan halkın bir bölümü batı sahilleri olan Pasifik kıyılarına göç etti. Batıya ilk yolculuk 1793 yılında İskoç kökenli Alexander MacKenzie ve Fransız kökenli ekibiyle gerçekleşmiştir. Ülkenin Amerika ile sınırı 1783 yılında imzalanan Paris Antlaşması ile çizildi.
Amerika 1812 yılında kendisine sınır boyunda huzursuzluk veren Kızılderilileri geri püskürtmek ve Güney Ontario’u ele geçirmek için Kanada’ya saldırdı. İngilizlerin büyük direnişiyle karşılaşan ABD ile Kanada Gent Antlaşmasını imzalayarak net bir şekilde sınırları belirlediler. Savaş dolayısıyla yaklaşık olarak sekiz yüz bin kişi Kanada’ya yerleşti.
1 Temmuz 1867 yılında İngiliz Parlamentosu İngiliz Kuzey Amerika Antlaşmasını kabul ederek Kanada’nın özgür bir ülke olduğunu ilan etti. Dolayısıyla ülke resmi olarak bu tarihte oluştu. 1870 yılında Manitoba, 1871 yılında British Columbia, 1873 yılında Prince Edward Island, 1898 yılında Yukon, 1905 yılında Alberta ve Saskatchewan, 1949 yılında Newfoundland ve 1999 yılında ise Nunavut’un da ülke topraklarına katılması ile doğudan batıya iki okyanus arasında kocaman bir ülke olmuştur.
Günümüzde Kanada’nın, dünyadaki en yüksek hayat koşullarına sahip ülkeler arasında olduğu rahatlıkla söylenebilir.
1956 yılında Sovyet baskısından kaçan yaklaşık otuz yedi bin kişi ve 1975 yılında Vietnam’dan kaçan elli bin kişiyi kabul eden ülke, bunun dışında pek çok ülke halkının da sıkıntılı zamanlarında kapılarını açan bir ülke olmuştur.
Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekanlar
Kanada kendine özgü güzellikleri ile büyüleyici eşsiz yerlere sahip. Kanada uçak biletiniz ile Kanada'nın tarihi ve turistik mekanlarını siz de görebilirsiniz. Tek yapmanız gereken sitemizden en ucuz Kanada uçak bileti bulmak. Kanada için gezilecek en güzel mekanları sizin için listeliyoruz.
Niagara Şelaleleri
Niagara Şelaleleri üç farklı şelaleden oluşmaktadır. Bunlar; Horseshoe, American ve BridalVeils şelalesidir. Horseshoe şelalesi diğer iki şelaleden daha büyüktür. İsmini üzerinde bulunduğu Niagara Nehrinden alan şelale ABD ve Kanada’nın sınır noktasındadır. Dünyanın en popüler şelalesi olarak da bilinen Niagara Şelaleleri ayrıca Kuzey Amerika’nın da en büyük şelalesi olma özelliğini taşımaktadır. Ortalama 100 asır önce Kuzey Kutup Bölgesinde nehre inen buzulların sebep olduğu çökmeler sebebiyle oluşmuştur. Yeryüzünde ters akan tek şelale olması dolayısıyla da oldukça ünlü olan şelaleler hem ABD hem de Kanada için önemli bir doğal alandır. Rafting ve bot gibi çeşitli su sporları meraklılarını bölgeye çeken şelale, ayrıca muhteşem manzarasıyla da her yıl milyonlarca Kanada uçak bileti alan veya otobüsle, araba ile ulaşım sağlayan yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Kanada seyahatine çıkan hemen hemen herkesin görmeyi istediği en önemli doğal alanların başında gelmektedir.
Stanley Park
Vancouver’da bulunan park Vancouver Limanı ve İngiliz Bay sularıyla çevrelenmektedir. Ülkenin en önemlibölgeleri arasında bulunan parkın içerisinde zengin bitki çeşidi, canlı çeşitleri ve yürüyüş yolları bulunmaktadır.
Notre Dame Bazilikası
Old Montral’de bulunan bazilika Aziz Sulpice caddesinde bulunmaktadır. Roma Katolik kilisesi olarak 1830 yılında hizmete giren yapı Gotik mimari özelliklerinde inşa edilmiştir. 79 metre uzunluğu ve 46 metre genişliği olan kilisenin iç tavanı mavi ve altın yıldızlarla bezenmiştir. Mor ve kırmızı renklerin de fazla bir şekilde kullanıldığı yapıda, ahşap oyma ve dini heykeller de bulunmaktadır.
Kanada Savaş Müzesi
Ottawa’da bulunan müze 2005 yılında hizmete girmiştir. Modern mimari teknikleriyle yapılan yapıda Kanada ulusal askeri tarihinin geçmişine ait değerli koleksiyonları bulundurmaktadır. Yılda yaklaşık olarak 500 bin ziyaretçiye kapılarını açan müze en çok turist çeken müzelerden biridir. Ayrıca müze geçici sergilere de kapılarını açmaktadır.
Royal BC Müzesi
1886 senesinde kurulan müze, doğal ve beşeri tarihi yapıtların yanı sıra il arşivlerini de bulundurmaktadır. Müzede daimi üç galeri bulunmaktadır. Bunlar; Doğal, Modern ve Yerel Tarih galerileridir. Arşiv kayıtları da dahil olmak üzere toplam 7 milyona yakın arşiv bulunmaktadır.
Rideau Kanalı
ABD ve Kanada arasında meydana gelen savaşta önlem amaçlı yapılan yapı, 1832 senesinde inşa edilmiştir. 202 km uzunluğuna sahip olan kanal Ottawa Nehri üzerinde bulunmakta ve 2007 senesinden bu yana UNESCO Dünya Mirasları Listesinde bulunmaktadır. Üzerinde onlarca köprü bulunan kanalın etrafı da yürüyüşe uygun bir şekilde yapılmıştır.
Unesco Dünya Mirasları listesinde yer alan bu güzel yeri Türkiye'den uçuşlu Kanada uçak bileti alarak görebilirsiniz.
CN Kulesi
553 metre ile dünyanın en yüksek ikinci kulesi olma özelliğini taşıyan kule 1973-76 yılları arasında inşa edilmiştir. 147 kattan oluşan kule içerisinde onlarca lüks lokanta bulunmaktadır. Toronto’nun en önemli simgeleri arasında bulunan kule yılda yaklaşık olarak 2 milyon turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Capilano Asma Köprüsü
Capilano Nehri üzerinde konumlanan köprü 140 metre uzunluğuna sahip olup yerden yüksekliği ise 70 metredir. Her yıl 800 bin civarında ziyaretçi tarafından ziyaret edilen asma köprü Vancouver’ın önemli simgeleri arasındadır.
Kanada Mutfağı ve Yemek Kültürü
Kozmopolit bir nüfusa sahip olan ülkenin kendine has bir mutfağı yoktur. Dolayısıyla çeşitli yerleşim alanlarında yemek kültürü açısından da değişiklik gösterir. Deniz kıyılarında yaşayan Kanada halkı deniz ürünleri ve zeytinyağıyla yapılan yemekleri tercih ederken, iç kısımlara doğru ilerledikçe bölge halkının kırmızı et ve tavuk etiyle yapılan yemekleri daha fazla tükettiği görülür. Geleneksel bir Kanada sofrasında en meşhur lezzetler av etleri, balığın yanında bezelye çorbası, değişik cinsten etlerin birleştirilerek yapılmasıyla yapılan Cipaille ve kızarmış tavşanla fırında kekliktir. Balık olarak da en fazla somon, göl balığı, morina ve turna balığı tercih edilir. Ülkenin en meşhur sosu ise akçaağaç şurubudur.