Ülke Adı: Türkiye
Bölge: İç Anadolu Bölgesi
Koordinatlar: 35° 50° ve 38° 14°D, 38° 42° ve 40° 16° K
İklim: Karasal İklim
Futbol Takımları: Sivas Spor
Plaka Kodu: 58
Posta Kodu: 58000
Rakım: 1285 metre
Alan: 2.768 km2
Nüfusu: 359.219
Telefon Kodu: 0346
Sivas İsmi Nereden Geliyor?
Sivas, farklı dönemlerde farklı isimlerle anılan bir şehir olarak ön plandadır. Bu doğrultuda, Sebaste, Megalopolis, Sipas, Kabira, Talaurs, Diaspolis (Tanrı Şehri), Danişment ili, Eyaleti Sivas, Eyaleti Rum ve Sivas isimleri bölgeye verilen isimler arasında yer almaktadır. Günümüzde kullanılan Sivas isminin kökeni ise Romalılara kadar uzanmaktadır. Sebaste (Sebasteia) Romalılar döneminde bölgeye verilen isim olarak bilinmektedir. Sebaste isminin zaman içerisinde dönüşüm gösterek "Sivas" ismine dönüştüğü düşünülmektedir.
Sivas İlinin Coğrafi Yapısı: Sivas İç Anadolu Bölgesinin yüksek platolarında konumlanmış bir şehrimizdir. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 1000 metre civarındadır.
Sivas İlinin Komşuları: Tokat, Giresun, Ordu, Malatya, Kahramanmaraş, Gümüşhane ve Yozgat şehirleri Sivas ilinin komşularıdır.
Sivas İlinin İklim Özellikleri: Sivas’ta karasal iklim yaşanmaktadır. Bundan dolayı bölgede kışlar soğuk ve sert geçmektedir. Sivas yıl içerisinde ortalama olarak 3-5 ay beyaza bürünmüş bir şehrimiz olarak tanımlanmaktadır. Bölgede kış aylarında bol kar yağışı görünmektedir. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri ise yağışlı geçmektedir. Bölgede yaz aylarında kurak ve sıcak hava koşulları görülmektedir.
Sivas İlinin Dağları: Bölgede Akdağlar, Tecer Dağları, İncebel Dağları, Köse Dağları, Yama Dağı ve Kuzey Anadolu sistemine bağlı dağlar bulunmaktadır.
Sivas İlinin Akarsuları: Sivas’ta Kızılırmak, Kelkit Çayı, Tozanlı Çayı, Çaltı Çayı ve Tohma Çayı bulunmaktadır.
Sivas’taki Üniversiteler: Cumhuriyet Üniversitesi şehirdeki tek üniversitedir.
Sivas İlinin İlçeleri: Sivas’ın toplamda 17 ilçesi bulunmaktadır. Alfabetik sıraya göre; Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gölova, Gürün, Hafik, İmranlı, Kangal, Koyulhisar, Merkez, Suşehri, Sarkışla, Ulaş, Yızdızeli ve Zara olarak sıralanmaktadır.
Sivas İlinin Ekonomisi: Sivas ekonomisinin büyük çoğunluğu tarıma dayanmaktadır. Bunun yanı sıra bölgede madencilik ve sanayi sektörü de gelişim göstermektedir. Ayrıca demir yolu ve kara yolunun kavşağında yer alması şehrin hızlı gelişim göstermesini sağlamaktadır.
Sivas’a Nasıl Gidilir?
Sivas’a kara yolu, hava yolu ve demir yolu ile ulaşım sağlanmaktadır.
Hava Yolu Ulaşımı: Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, 1957 yılında askeri amaçlı olarak hizmete açılmış bir havalimanıdır. 1990 yılındaki yeniden yapılanmanın ardından havalimanı sivil uçuşlarında gerçekleştirildiği bir hava limanı özelliğine kavuşmuştur.
Kara Yolu Ulaşımı: Sivas karayolu ağının oldukça gelişmiş olduğu illerimiz arasında yer almaktadır. Şehre karayolu vasıtasıyla pek çok alternatif seçenekle gitmek mümkün olmaktadır. Sivas, Ankara’ya 442 kilometre, İstanbul’a ise 893 kilometre mesafede bulunan bir şehrimizdir.
Demir Yolu Ulaşımı: Sivas şehir merkezine yakın bir tren istasyonu bulunmaktadır. Tarihi tren garı vasıtasıyla şehre Ankara, İstanbul, Samsun, Kars ve Kayseri gibi şehirlerden tren seferleriyle ulaşılabiliyor. Ayrıca bu tren istasyonundan Sivas’ın ilçelerine de direk seferler düzenleniyor. İstanbul’dan İran’a kadar uzanan Transasya Ekspresi Sivas şehrine de uğramaktadır.
Sivas’ta Nerede Kalınır? Sivas Otelleri
5 Yıldızlı Oteller: Sivas Termal Hotel & Spa
4 Yıldızlı Oteller: Sivas’ta Hilton Garden Inn Sivas, Revag Palace , Eretna Hotel, Buruciye Otel
3 Yıldızlı Oteller: Sivas Sultan Otel, Köşk Hotel
Sivas Mutfağı/Sivas’ta Ne Yenir?
Şayet Sivas’a gittiyseniz mutlaka Sivas yemeklerini tatmadan dönmeyin. Çünkü bölgede eşsiz lezzetlerin olduğu çok geniş bir yelpazede yemek kültürü bulunmaktadır. Genelde tarıma dayalı ürünlere yönelik olarak bir yemek kültürü gelişmiş olan bölgede, Harman sonunda yani Sonbahar aylarında kışlık yiyecek hazırlıkları başlamaktadır. Bulgur Dövme, Un Öğütme, Erişte, Salça, Kadayıf, Etlik Kesimi gibi uğraşlar hep kışlık yiyecek hazırlığının bir parçası konumundadır. Yöre yemekleri ise; Peskütan, Keş, süt ürünlerinden hazırlanmış olan yiyecekler, Çökelek, Kelecoş, Kete ve Kömbe olarak sıralanabilmektedir.
Sivas’ın En İyi 5 Restoranı
Lezzetçi Sivas Mutfağı
Aşçıbaşı Restoran
Özen Kebap Salonu
Sivas Güleryüz Köftecisi
Çimen Kebap
Sivas’ta Gezilecek Tarihi Yerler/Turistik Yerler
Sivas pek çok özelliği ile turistlerin ilgisini çekmektedir. Bu doğrultuda şehirde gezilmesi tavsiye edilen yerler şu şekilde sıralanmaktadır:
Çifte Minareli Medrese: 1271 yılında İlhanlı Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yapılmış olan bu tarihi eser, tuğa ve çini örgülü iki minaresi ve süslemeli kapısı ile dikkat çekici özelliklere sahiptir.
Buruciye Medresesi: Şifahane olarak da isimlendirilen medrese, 1271 yılı itibariyle Hibetullah Burucerdioğlu Muzaffer Bey tarafından yaptırılmış bir medresedir. Taş oymalarıyla ünlüdür.
Sivas Kongre Binası: Cumhuriyet tarihimiz açısından çok önemli bir bina olan Sivas Kongre Binası; 2 Eylül 1919 ile 18 Aralık 1919 tarihleri arasında Milli Mücadeleye Karargâhlık etmiş bir binadır.
Gök Medrese: Türk süsleme ve mimari sanatının bir arada sergilenmiş olduğu bu eser, 4. Kılıçarslan’ın oğlu olan 3. Gıyasettin Keyhüsrev dönemi içerisinde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmış bir eserdir.
Ulu Cami: 1196 yılında yapılmış olan Ulu Cami, Türkiye Selçuklu Devleti döneminde yapılmıştır. Günümüzde de cami olarak kullanılmaya devam etmektedir.
Sivas’ta Kültür Sanat Etkinlikleri
İç Anadolu’nun önemli şehirlerinden birisi olan Sivas, pek çok sanatsal ve kültürel etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede birbirinden coşkulu ve güzel festivaller bulunmaktadır. Bunlar:
Uluslararası Kangal Köpek Festivali
Banaz Pir Sultan Abdal Kültür Etkinliği
Çamrıh-Divriği Halk Ozanları Festivali
Hafik Kültür ve Turizm Festivali
Yıldızeli Geleneksel Karakucak Güreşleri
Şehri su Kültür Sanat Festivali
Zara Bal ve Kültür Festivali
Görüldüğü üzere Sivas, kültür sanat etkinlileri bakımından oldukça etkin bir şehrimiz olarak ön plana çıkmaktadır.